Преходът към възобновяема енергия може да спести на света трилиони долари

Преходът към възобновяема енергия може да спести на света трилиони долари Снимка: energycapitalpower.com

Проучване, проведено в Оксфордския университет, изчислява, че преминаването към чиста енергия може до 2050 г. да намали енергийните разходи с до $ 12 трилиона.

Според изследването е погрешно и песимистично да се смята, че бързият преход към чисти енергийни източници е скъп, на фона на цените на изкопаемите горива, най-вече – природния газ. Същевременно, разходите по възобновяемите енергийни източници намаляват, което е накарало учените да изчислят икономическия смисъл от прехода към чиста енергия

„Нашето основно заключение е, че трябва да продължим с пълна скорост с прехода към зелена енергия, защото това ще ни спести пари“, казва пред BBC News проф. Дойн Фармър от Института за ново икономическо мислене при Oxford Martin School.

Цената на изкопаемите горива се следи повече от 100 години и статистиката показва, че инфлацията и нестабилността на пазара променят силно ценообразуването в сектора, повишавайки цените. От друга страна, данните за цената на възобновяемите енергийни източници са само от няколко десетилетия, но при непрекъснатите подобрения в технологиите, те поевтиняват бързо, с темп почти 10% годишно. 

„Последните ни изследвания показват, че разрастването на ключовите екологични технологии ще продължи да намалява разходите, така че колкото по-бързо вървим, толкова повече ще спестим“, казва д-р Рупърт Уей, от Smith School of Enterprise and the Environment.

Учените в областта на енергетиката сега са фокусирани върху проблемите по съхраняването на вятърната и слънчева енергия, както и в поддържането на енергийните мрежи при промени във времето, които водят до спад в производството на енергия

Изследването е публикувано в списанието Joule и е резултат от сътрудничеството между Института за ново икономическо мислене в Oxford Martin School и програмата му за пост-въглеродния преход, Института по предприемачество, свързано с околната среда Smith School of Enterprise and the Environment и SoDa Labs при Monash University, Австралия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: