Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда мярката 60/40

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда мярката 60/40 Снимка: кадър БНТ

Очаква се удължаване на мярката с два месеца

На извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество бизнес, синдикати и държава обсъждат промяна в мярката за запазване на заетостта, известна като „60 на 40".  В началото на заседанието министърът на труда и социалната политика в служебния кабинет Гълъб Донев поясни, че се предвижда оптимизиране на мярката.  

„Действително подкрепата за бизнеса е наложително да продължи и след месец май 2021 г. чрез изплащане на средства на работодателите от засегнатите сектори, за да запазят заетостта на работниците и служителите си", каза още Гълъб Донев. 

Държавата предлага, ако бизнесът докаже спад на приходите над 40%, да продължи да получава компенсации за заплатите на служителите в размер от 60 процента от осигурителния доход. При спад над 30% предложението е компенсацията да е в размер 50 на сто от осигурителния доход. Очаква се мярката да бъде продължена още 2 месеца - юли и август. 

В момента изискването за всички компании е да докажат спад на приходите над 20 процента. 

От БХРА са категорични, че мярката 60/40 трябва да бъде удължена поне до края на октомври и ако това не се случи, бизнесът, особено хотелиерският, е обречен. Те настояват и да се приоритизира помощта, като се насочи към онези браншове, които са най-засегнати от кризата, като туризма и свързаните с него авиация и транспорт. Много от ваканционните морски хотели няма да се възползват от тази мярка и поради късното започване на сезона и неговата краткост няма да могат да покрият разходите си и да оцелеят, категорични са от БХРА. 

„Предвид на прекратяването на голяма част от противоепидемичните мерки, възстановяването на икономическата активност на фирмите, перспективите за растеж, както и тенденциите за намаляване на регистрираната безработица, се предвижда оптимизиране на мярката 60/40 от постановление 151. В тази връзка днес на извънредното заседание ще обсъдим проекта за изменение и допълнение на постановление 151 на Министерски съвет", каза Донев преди заседанието. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: