Германия обяви енергийни помощи в размер на € 65 милиарда

Германия обяви  енергийни помощи в размер на € 65 милиарда Снимка: silicon.co.uk

Пакетът, много по-голям от предишните два, включва еднократни плащания за най-уязвимите и данъчни облекчения за енергоемките предприятия, обяви канцлерът Олаф Шолц.

Държавите в цяла Европа разработват подобни мерки. Цените на енергията скочиха заради войната на Русия в Украйна и въведените срещу Москва санкции, на което Кремъл отговори с тотално нарушаване на договорите за газови доставки в Европейския съюз. Това принуди Германия да се насочи към други доставчици, което очевидно е правилната мярка, след последната „изненада” от „Газпром”, че спира Северен поток 1 за „неопределено време”, коментира ВВС.

Украинският президент Володимир Зеленски казва, че Русия се опитва да разбие нормалния живот на всеки един европейски гражданин, но обявявайки пакета помощи, Олаф Шолц изтъкна пред журналисти, че Германия ще преживее зимата, въпреки че Русия „вече не е надежден енергиен партньор“.

Освен еднократните плащания на пенсионери, студенти и хора с ниски доходи и на социални помощи, Германия ще въведе и таван на сметките за енергия. Около 9000 енергоемки предприятия ще получат данъчни облекчения в размер на € 1,7 милиарда. Данъкът върху „неочакваните” свръхпечалби на енергийните компании също ще бъде използван за облекчаване на разходите, подчерта Шолц.

С последния пакет мерки, енергийните помощи, отпуснати от германското правителство, достигат почти € 100 милиарда - далеч от похарчените близо € 300 милиарда, с които беше подпомогната германската икономиката по време на пандемията. 

Междувременно кандидатката за лидер на торите в Обединеното кралство Лиз Тръс обяви, че има план за преодоляване на кризата с разходите за енергия, който може да въведе в рамките на една седмица, ако във вторник стане министър-председател, съобщава ВВС.

Министрите на енергетиката на ЕС трябва да се срещнат на 9 септември, за да обсъдят как да облекчат бремето от цените на енергията в целия блок.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: