Борис Джонсън се дистанцира от борбите за лидерство сред торите с военни тренировки

Борис Джонсън се дистанцира от борбите за лидерство сред торите с военни тренировки Снимка: news.sky.com

След като миналия уикенд се упражни в пилотиране на военен самолет в една от базите на Royal Air Force, премиерът в оставка посети вчера лагер за военно обучение на украински войници в Обединеното кралство.

Проследявайки действията му, анализатори не скриват учудването си от интереса на Джонсън към военното ежедневие. Вчера той се срещна с 400 украински военнослужещи, които се обучават в Йоркшир, преди да се върнат да се бият във войната срещу Русия, съобщи news.sky.com. 

Във видео, заснето от собствения му прес-екип, се вижда как Джонсън, в камуфлажно военно облекло, се присъединява към тренировката на войниците, за да пробва силите си във хвърлянето на гранати и боравенето с оръжия. 

Критиците му не пропуснаха да отбележи, че личният фотограф, който документира военните изяви на премиера в оставка, е платен с обществени средства на стойност около £ 100 000 месечно.

„Абсолютно съм убеден, че можете да победите и ще победите“, заяви Джонсън пред украинските бойци, без следа от вълнение около лидерската надпревара в партията на торите.

Неговото правителство обяви, че според схемата за обучение на украински войници в Обединеното кралство, британските военни ще тренират по 10 000 войници на всеки четири месеца. 

"Знам, че в крайна сметка украинският народ ще успее, знам, че украинските сили ще успеят”, окуражи Джонсън войниците и подчерта, че е много горд от ролята на Обединеното кралство в продиводействието срещу руската инвазия.

„Обучението на украинските сили е част от огромната отговорност, която сме поели към Украйна, включително предоставените 6 900 противотанкови оръжия, около 120 бронирани превозни средства, ракетни системи за многократно изстрелване и много, много други. Заедно с помощта на американците, германците и други страни, всички се надяваме това да промени хода на тази война", заяви Джонсън

Експерти изчисляват, че до момента помощта, предоставена от неговото правителство на Украйна, надхвърля £ 2,3 милиарда. А виждайки интереса му към въоръжените сили, мнозина подозират известно предизвикателство в прощалната му реч пред британския парламент, която Джонсън завърши с култовата реплика от "Терминатор - 2": "Hasta la vista, baby!"

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: