Учени разкриха истинската "същност" на нанопластмасата в океана

Учени разкриха истинската "същност" на нанопластмасата в океана Снимка: University of Notre Dame

За първи път те получиха нейното ясно изображение

За първи път в историята инженери получиха ясни изображения на нанопластмаси, скрити в нашите океани, разкривайки тяхното невероятно разнообразие и предизвиквайки нови опасения относно потенциалното им въздействие върху живота в моретата и океаните.

Милиони тонове пластмасови отпадъци ежегодно замърсяват океаните ни, като се разпадат под въздействието на слънчевата светлина на невидими наночастици. Тези миниатюрни нашественици, досега невидими и загадъчни, сега се наблюдават директно във водите на Китай, Южна Корея, САЩ и Мексиканския залив.

Изследване, публикувано в списание Science Advances, хвърля светлина върху истинската природа на тези микроскопични заплахи. Под ръководството на професор Тенгфей Луо от Университета на Нотр Дам, изследователският екип прилага уникална техника за концентрация и анализ на нанопластика, взета от проби от морска вода.

Нанопластмасите имат разнообразни форми и химичен състав, за разлика от техните хомогенни лабораторни аналози, често използвани в изследванията за токсичност. Това поставя под съмнение точността на текущите оценки на тяхното въздействие върху морските организми. 

Нанопластмасата в морските води е идентифицирана като найлон, полистирол и РЕТ материали, често срещани в опаковки за храни, бутилки за вода, дрехи и риболовни мрежи. Изненадващо, но РЕТ наночастици са открити дълбоко в Мексиканския залив, което свидетелства за широкото разпространение на замърсяването зад пределите на повърхностния слой.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: