Създадоха технология, която премахва 99% от въглеродния диоксид във въздуха

Създадоха технология, която премахва 99% от въглеродния диоксид във въздуха Снимка: https://pixabay.com/

Инженери от университета в Делауеър (UD) измислиха начин за ефективно отстраняване на 99% от въглеродния диоксид във въздуха: те използват електрохимична система, захранвана от водород

Авторите отбелязват, че това е сериозна стъпка за развитието на технологиите за улавяне на въглероден диоксид. Също така новата работа ще помогне за създаването на по-екологични горивни клетки.

Горивните клетки преобразуват химическата енергия на горивото в електрическа. Могат да се използват в хибридни автомобили и превозни средства с нулеви емисии.

Един от авторите на новата работа, професор Юшан Янг, ръководител на катедрата по химическо и биомолекулно инженерство, преди това е работил върху подобряването на горивните клетки с хидроксидна мембрана. Това е икономична и екологична алтернатива на традиционните горивни клетки на киселинна основа. Тя вече се използва днес.

Но тези горивните клетки имат недостатък - те са изключително чувствителни към въглеродния диоксид във въздуха. Поради това производителността и ефективността на горивната клетка се снижават до 20%.

Авторите решават да проучат този механизъм по-подробно:

   След като проучихме как работи този алгоритъм, разбрахме, че горивните клетки улавят почти целия въглероден диоксид, с който взаимодействат.
   Брайън Сетцлер, доцент по изследвания в областта на химичното и биомолекулното инженерство

Този подход се оказва много ефективен: авторите отстраняват до 99% от въглеродния диоксид. След това учените намират начин да вградят източник на енергия за електрохимична технология в разделителна мембрана.

В резултат на това авторите представиха електрохимична клетка с размери 5 на 5 см, която може непрекъснато да отстранява около 99% от въглеродния диоксид. Въздухът преминава през устройството със скорост от около два литра в минута.

 nature.com 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: