Криза в снабдяването с бебешки млека обедини американците

Криза в снабдяването с бебешки млека обедини американците Снимка: parents.com

Недостигът, предизвикан от изтеглянето на бебешки храни от пазара заради опасения от замърсяване и затруднените доставки по време на ковид-кризата, се превърна в национален проблем.

Президентът Джо Байдън призова производителите да увеличат продукцията си и инициира мащабни дискусии с търговците на дребно за възможността да реагират на търсенето. Президенстската администриця и Агенцията по земеделие работят по програми за въвеждане на отстъпки по модела на талоните за храна, а Федералната агенция по храните и лекарствата (FDA) ускори разработването на документация, която да позволи по-голям внос.

Кризата предизвика голям интерес към млечните банки в цялата страна, но не само от потребители, а и от потенциални донори на кърма. Това е голямо предизвикателство за тези организации, които събират мляко от кърмачки, преработват го, включително чрез пастьоризация и след това го разпространяват. Досега обаче това ставаше само чрез здравните заведения, които се грижат за деца с храносмилателни проблеми. 

В набирането на кърмачки-донори се включи и Асоциацията на млечните банки за майчино мляко в Северна Америка. „Ако американските майки могат да даряват, сега е моментът, защото при повече запаси, можем да разширим периметъра и към деца без медицински нужди”, казват от организацията.

И кандидатки не липсват. От Mothers' Milk Bank Northeast в Нютън, Масачузетс, казват, че обикновено към тях се обръщат 30 до 50 дарителки на кърма месечно, а сега само за един ден получават повече от 30 такива предложения от майки, които искат да помогнат. 

Сред дарителките има и „ветерани”, като 38 годишна майка на три деца, която от раждането на първото си дете до момента е дарила 68 литра кърма и ще продължи да го прави, докато премине кризата. „Почувствах, че трябва да направя нещо”, казва тя.

Родителите са създали и онлайн форуми, чрез които обменят информация, а и директно се снабдяват с кърма за бебетата си. Във форумите са се включили и медици, които консултират майките как да подбират без риск майчина кърма за децата си, посочвайки точно цялата процедура - от връзката с потенциалните "млечни майки", през необходимите изследвания, до условията за безопасна доставка на кърмата. 

Обществени анализатори отбелязват, че каузата за изхранването на най-малките е станала повод за обединение и съпричастие – условия, при които кризите се овладяват по-лесно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: