Трагедията в Ла Палма породи екстремен туризъм

Трагедията в Ла Палма породи екстремен туризъм Снимка: evangelicalfocus.com

Местните жители са гневни и възмутени от спекулацията с цените на легловата база на острова.

"Това не е атракция, това е трагедия" – гневната фраза изразява общите емоции на повече от 460 жители на Ла Палма, чиито домове бяха заровени под 15 метра вулканична лава, която продължава пътя си към морето и вече е погълнала 212 хектара земя.

Цените на туристическите легла във ваканционните апартаменти скочиха в някои случаи с над 100%. От туристическия бранш твърдят, че това са специфичи решения и подчертават, че съчувстват и помагат с каквото могат. Част от хотелите на острова е резервирана по спешност за нуждите на хората, останали без дом. 

Други туристически бази обаче бележат огромен интерес и търсене от страна на хиляди хора, които искат да стигнат до Ла Палма и да видят на живо изригването на вулкана. 

Природният катаклизъм причини евакуацията на над 6000 души и вещае несигурно социално-икономическо бъдеще за острова, след като основният бизнес-сектор – производството на банани, който съставлява 55% от БВП на Ла Палма, е силно засегнат от ситуацията. 

И активизиралата се за момента туристическа вълна не би могла да промени това, тъй като определено е временна. Очакванията за възстановяването на местната икономика след година и половина ограничения заради пандемията, бяха в земеделието, но вулканичното изригване разби тези надежди. Социалните мрежи се пълнят със снимките на горящи бананови палми, а транспортни фирми предлагат цена от € 50 за билет по кратък маршрут, който ще отведе туристите на места, предоставящи „добра гледка” към катастрофата. 

Това отношение, което мнозина наричат „спекулация с болката”, контрастира с вълната на солидарност, демонстрирана от други испански провинции и много страни от Европа и Америка, под формата на помощи и доброволци. В мащабните спасителни акции участват над 800 души от различни институции и повече от дузина самолети. На място работят и десетки психолози, подготвяйки хората, загубили всичко, за несигурното бъдеще, пред което са изправени, предвид очакваната безработица в сектора на услугите и селското стопанство. 

Междувременно вулканичната активност намалява, но все още възникват нови кратери. Вчера потоците лава сринаха църква. "Дори вулканът да отнеме символите ни, ние ще бъдем по-силни от него", заяви по този повод кметът на Ла Палма. Сякаш в потвържение на думите му, самотна вила стои непокътната на островче сред потоците лава. 

Въздушното пространство на острова не е затворено, но се съобразява с ежеминутната информация от Института по вулканология на Канарските острови, както и от десетки доброволни сътрудници, съобщаващи за ситуацията от горещите точки.

Катастрофалното събитие за пореден път показа както мощта на природата, така и силата на обединението и съпричастността между хората пред лицето ѝ. Междувремено, larazon.es съобщи за ново активизиране на изригвнето, след няколко часа затишие сутринта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: