Най-затлъстелите нации в Европа искат да се отърват от излишните килограми

Най-затлъстелите нации в Европа искат да се отърват от излишните килограми Снимка: nurseryworld.co.uk

Според Световната здравна организация (СЗО) най-тежко е положението във Великобритания и Гърция, но и цяла Европа би трябвало да се насочи към обрат в „епидемията от затлъстяване“.

Според СЗО, близо 60% от възрастните и почти една трета от децата на континента са с наднормено тегло или затлъстяване. Тревожните цифри отстъпват само на ситуацията в Америка, но се смята, че в Европа затлъстяването е причина за най-малко 1,2 милиона смъртни случая годишно. 

Все пак СЗО смята, че тенденцията може да бъде обърната. Организацията отдавна призова европейските страни да облагат с данъци сладките напитки и мазните храни, но правителствата се бавят, опасявайки се от негативни реакции на бизнеса и домакинствата с по-ниски доходи.

Все пак има някои окуражаващи признаци. През април Великобритания въведе задължително обявяване на калорийното съдържания на храните в ресторанти, кафенета и заведения за храна за вкъщи. От октомври супермаркетите няма да рекламират нездравословни храни и напитки на ключови места като входовете и касите на магазините. До 2023 г. мярката ще обхване и телевизионните канали, които ще могат да рекламират храни и напитки с високо съдържание на сол, мазнини и захар само след 21 часа.

Нездравословните хранителни навици се възприемат рано в живота и органите за обществено здравеопазване насърчават правителствата да ги премахнат в зародиш. В доклада на СЗО се посочва, че близо 30% от децата в цяла Европа са с наднормено тегло или затлъстяване, като за Гърция цифрата е 40%.

Но след финансовата криза една благотворителна програма, ръководена от Prolepsis Institute, предоставя безплатни и здравословни ястия на училищата в най-непривилегированите гръцки райони, в опит да се бори с продоволствената несигурност и затлъстяването.

Програмата, наречена DIATROFI („хранене“ на гръцки), към днешна дата е предоставила над 17 милиона безплатни порции на около 120 000 ученици в 800 училища в цялата страна. СЗО цитира този гръцки опит като пример за насърчаване на здравословното хранене в ранна възраст.

Обилните закуски, разработени от диетолози, се раздават до 9 часа сутринта и включват сандвич или други здравословни тестени продукти, сезонни пресни плодове и прясно или кисело мляко с мед. Храната се предоставя безплатно на всички ученици в обхванатите училища, независимо от техния социално-икономически произход, за да се предотврати възможно насаждане на чувство за неравенство и от там – стигматизация и тормоз сред децата.

Програмата предоставя и образователни материали, книги, игри и други дейности за ученици, родители и учители по темата за здравословното хранене.

Статискита на Prolepsis Institute сочи, че в училищата, за които се грижи, процентът на затлъстели деца намалява ежегодно с около една трета, като около 8.5% се вписват в нормата за нормално телесно тегло за възрастта им.

Експертите казват, че има още много място за подобрения, като изтегляне на храните с високо съдържание на захар от училищните павилиони и ограничаване на телевизионната реклама на нездравословни храни по време на детски предавания. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: