Финансови измами чрез проникване в електронната поща

Финансови измами чрез проникване в електронната поща Снимка: wesselcpa.com

С едно кликване австралийка загуби $732 000 и съответно – новия си дом, след като отговори на фалшив имейл

Бъдещата собственичка на „дома на мечтите си” е заплатила покупката на сметка, контролирана от измамници, но изпратена на пръв поглед от агенцията за недвижими имоти, занимаваща се с продажбата. 

Имейлът, ползващ адрес на Hotmail, бил изпратен от името на имотната агенция и съдържал автентично изглеждащи документи, плюс обичайната молба за депозиране на сумата по сметка на агенцията. Точно в това се оказала измамата – сметката просто била „различна”. 

Това е често срещано ужилване, известно като „пренасочване на плащане“, коментира 7news.com.au. Измамите обикновено атакуват финансови транзакции с висока стойност, като покупки на недвижими имоти и бизнес договори. Хакерите „прихващат” комуникацията между страните, след което изпращат „почти” автентичен имейл, но подменят банковите данни на получателя със свои.

Случаят е една от деветте финансови измами само в Западна Австралия тази година, с обща стойност на „пренасочените плащания” над $ 1 милион. Три от тези измами се оказват свързани с имотни сделки. През миналата година жертвите в региона са били 37, като при общи загуби от близо $ 1.5, само двама „ужилени” са успели да си възстановят около $ 280 000.

Трудно е да се определи точно къде, кога и как става хакването – може би чрез разбиване на паролата или инсталиране на шпионски софтуер в компании, чиято дейност предполага размяна на големи суми. Зловредният софтуер може да се промъкне в пощата им при отваряне на прикачени файлове или влизане в имейл с на пръв поглед безобидно съдържание.

За момента най-много измами са реализирани чрез адреси на Gmail и Hotmail. Експерти съветват потребителите в случаи на искани финансови транзакции да потърсят потвърждение, да използват информацията за контакти, публикувана в официалния сайт на другата страна и да предприемат настройки за многофакторно удостоверяване на автентичността на онлайн акаунтите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: