Безкасовите плащания стават все по-предпочитани

Безкасовите плащания стават все по-предпочитани Снимка: Settle

Посетителите на заведения в Европа избират да платят чрез мобилно приложение

С отварянето на заведенията в Европа след облекчаване на ограничителните мерки се наблюдава значително нарастване на безкасовите плащания. Удобен, бърз и сигурен, дигиталният портфейл е на път да се превърне във втория предпочитан начин на разплащане до 2022 г., нареждайки се непосредствено след дебитната карта, според информация на Finance Derivative.

Плащането в брой отстъпва все по-назад, като във Великобритания спадът му е 54% в периода 2010-2020 г.

„Пандемията от COVID-19 допълнително ускори процеса на популяризация на безкасовите плащания. В Осло например броят на заведенията, предлагащи вариант за плащане чрез мобилно приложение, се е увеличил четири пъти между април 2020 г. и април 2021 г. 

За пример - Lekter´n, най-големият открит ресторант в града, е едно от заведенията, които след интегрирането на плащане с мобилно приложение отбелязва, че 90% от посетителите за изминалото лято са избирали този начин на плащане.

Само седмица след отпускането на противоепидемичните мерки в края на май, 93% от посетителите се спират на тази опция“, споделя Даниел Р. Дьодерлайн, главен изпълнителен директор и основател на Settle Group.

„Ситуацията е сходна с други заведения в града, където половината от посетителите предпочитат безкасовото разплащане. Вариантът е удобен и за персонала, който може по-лесно да се концентрира върху обслужването на гостите и качеството на преживяването им. 

Това обяснява успеха на дигиталните портфейли - само в периода 28-30 май 2021 г. една от популярните апликации бележи ръст на приходите от 201% в сравнение с предишния уикенд, като само през един от дните (неделя) ръстът е в размер на 132%. Най-забележителни обаче са процентите от 28 май (петък), където дневният рекорд достига 227% ръст в сравнение с предишната събота. Тези числа се отнасят за цяла Норвегия“, допълва той.

Безкасовото разплащане се доказа по време на пандемията като начин за ограничаване на контактите и намаляване на риска. Дигиталният портфейл е бърз и удобен, позволява заплащане и превеждане на средства за секунди и не може да бъде забравен като физическия. Използването му позволява на притежателя да се възползва от персонализирани оферти и предложения. 

Освен това мобилното плащане носи по-малък риск в сравнение с картовото от гледна точка на сигурността, когато става дума за измами. Дигиталните устройства разполагат с няколко нива на защита (код на телефона, PIN код), включително биометрични (пръстов отпечатък), които е трудно да бъдат пробити.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: