Над половината последователи на Мъск в Twitter изглежда са фалшиви

Над половината последователи на Мъск в Twitter изглежда са фалшиви Снимка: elcomercio.pe

Одитът на експертната структура SparkToro изчислява количеството им на 53,3% от фенската маса на най-богатия човек в света.

Това означава, че въпросните профили са или спам акаунти, или ботове, или не са активни. Мъск, който в момента осъществява покупката на социалната платформа, заяви в свой туит от 21 април: „Ако нашата оферта за Twitter успее, ще победим спам ботовете или ще умрем, опитвайки се да го сторим”. Очаква се сделката за $44 милиарда да приключи до октомври

Мъск има близо 90 милиона последователи в Twitter и с тази армия е осми по популярност в социалната платформа. Според одиторите обаче, дори за толкова следен акаунт, броят на фалшивите последователи на бъдещия собственик на Twitter е непропорционално голям.

„Нашият ​​одит анализира извадка от 2 000 произволно избрани акаунта от последните 100 000, последвали на elonmusk, като разглеждаме над 25 фактора, свързани със спам, бот, или слабоактивни профили”, обясняват от SparkToro.

Като нов собственик на Twitter, Мъск каза още, че ще предприеме действия срещу неавтентични потребители, като „ще удостовери всички реални хора“.  Причината преди всичко е, че като шумен привърженик на криптовалутите, в последните години Илон Мъск често става жертва на онлайн-измамници, чиито публикации целят да подмамят последователите му и да присвоят известно количество електронни пари. 

Обикновено тактиката е да имитират акаунта на Мъск и да предлагат „крипто-подаръци“ – „услуга”, при която желаещите превеждат сума в биткойни (BTC) или Ethereum (ETH), за да получат след това двойно повече – измама за лековерни, позната още от „Приключенията на Пинокио”, която за „автентичност” прибягва до злоупотреба с акаунта и името на Мъск. 

Кампания, проследена от The Independent през 2018 г., установи, че над 400 души са станали жертва на такава "възможност за печалба", като кибер-престъпниците са прибрали по този начин криптовалута за хиляди долари.

Според Илон Мъск, крипто-измамниците са „единственият най-досаден проблем в Twitter“ и когато миналия месец милиардерът обяви офертата си за поглъщане на платформата, той каза, че иска да направи Twitter „по-добър от всякога, като подобри продукта с нови функции”, внасяйки алгоритъм за „отворен код”, чрез който да повиши доверието към социалната медия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: