Русия ще отнема имущество за критика срещу армията, правителството и войната в Украйна

Русия ще отнема имущество за критика срещу армията, правителството и войната в Украйна Снимка: moldovalibera.md

Три четвърти от депутатите в Руската държавна дума подписаха законопроекта, който ще засегне не само осъдените за разпространяване на „фалшификати” за армията, но и всички, обвинени в престъпления срещу държавната сигурност

Наред с конфискацията на имущество, документът, публикуван вчера на официалната страница на Руската държавна дума за законодателна дейност предвижда и лишаване от награди и звания на широк кръг хора, включително служители на „нежелани“ организации

„Властите са силно уплашени от активната протестна вълна в регионите, така че не е трудно да се прозре мотивацията им на фона на подготовката за избори. - с този закон управляващите искат да запушат устата на всичките си критици”, казва правозащитничка и адвокат пред The ​​Moscow Times. 

Законопроектът предлага разширяване на клаузата, отнасяща се до престъпления срещу държавната сигурност или призиви за такива престъпления. Разширението включва извършване на тези престъпления от корист или като наето лице, с мотиви на политическа, идеологическа, расова, национална или религиозна омраза или неприязън към коя да е социална група. 

Според правозащитничката, подобна неясна формулировка ще позволи на правоприлагащите органи да тълкуват правилата в закона възможно най-широко.

Като „фалшива” новина за армията е включено дискредитирането ѝ,  а в действията срещу сигурността на държавата, влизат призиви към екстремизъм, отделяне на територии от Русия, подбуждане на омраза и вражда, реабилитация на нацизма и пропагандата на нацистки символи, работа в нежелани организации, призоваващи за санкции срещу Русия и оказване на съдействие при наказателно преследване срещу руски длъжностни лица или военнослужещи в чужбина.

Прилагането на законопроекта „е насочено към предотвратяване и пресичане на престъпни дейности, извършвани с цел подкопаване основите на конституционния ред, отбранителната способност на страната и държавната сигурност“, се казва в обяснителната бележка към документа.

Още преди да бъде внесен в Държавната дума, законопроектът е подкрепен от Главната прокуратура, Следствения комитет, Министерството на правосъдието, Росфинмониторинг и правителствената комисия по законодателна дейност .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: