Илон Мъск няма стая за гости, Джеф Безос си има проблеми със супер яхта

Илон Мъск няма стая за гости, Джеф Безос си има проблеми със супер яхта Снимка: voi.id

Майката на Илон Мъск, най-богатият човек на света, със SpaceX, Tesla и Neuralink в портфейла си, по нейни думи „спи в гаража“, когато го посещава.

Описвайки пред The ​​Sunday Times начина на живот на сина си, 74-годишната Майе Мъск с усмивка обърна внимание на скромната му домашна база. Докато богатството му се оценява на $257.3 милиарда, централата на SpaceX в Тексас далеч не е бляскава, разкри г-жа Мъск. „Трябва да спя в гаража”, заяви не по-мало ексцентричната от сина си дама и обясни: „Не можете да имате луксозна къща в близост до ракетна площадка”.

Думите ѝ станаха повод за поредното обсъждане на приоритетите на 51-годишния Илон Мъск. Докато Джеф Безос си строи толкова голяма яхта, че едва я измъкнаха от корабостроителницата, Илон Мъск е известен с пълната липса на интерес към недвижима собственост и луксозни играчки.

„Продавам почти всички физически притежания. Няма да притежавам къща“, написа той в Туитър през 2020 г., и обясни, че „Притежанието просто ви тежи”.

Коментирайки успеха на сина си, Майе Мъск казва, че е знаела колко е интелигентен, още когато е бил тригодишен. Тя си спомня как „момчето гений помнеше всичко, което четеше и непрекъснато попиваше информация - можехме да го питаме за всичко. Това беше преди интернет. Предполагам, че сега бихме го нарекли интернет“.

Животът на семейството не винаги е бил лек. След развода ѝ с Ерол Мъск през 1979 г., Майе се мести в Канада с Илон, брат му Кимбал, сега на 49 години, и сестра му Тоска, 48-годишна. Последвалият период е бил "ужасяващ", заради финансовите проблеми на майката с три деца. 

„Имаше трудни моменти. Цяла година живяхме в апартамент с една спалня, а аз износвах дрехите на децата – не можех да си купя нови. Дълго страдах от болки в корема, защото живеех в ужас, че няма да мога да ги изхраня”, споделя Майе Мъск - и веднага казва, "Тези дни се смяхма, като си спомнихме онова време..." 

Освен милиардите си, Илон Мъск е и баща на 9 деца - това е част от неговата грижа за бъдещето на света. И ако се чудите от къде е силният дух, с който супер-милиардерът не само постигна позицията на най-богат човек на света, но и откри нови хоризонти в космоса – бойката г-жа Майе Мъск явно му е предала гените си на упоритост и оптимизъм.

Jeff Bezos' Yacht | Know Your Meme
Снимка - knowyourmeme.com

Колкото до суперяхтата на Джеф Безос, мегаломанските ѝ размери от 127 м дължина и съответстващите по височина мачти, дълго време я оставиха да „кисне” в дока на корабостроителната компания Oceanco, тъй като единственият начин да го напусне, беше да се демонтира историческият мост Koningshaven Bridge, известен като De Hef. 

Идеята изправи на нокти жителите на Ротердам и градската управа се видя принудена да излезе с изявление, че няма да пипа моста, местна забележителност, с която градът се гордее. 

Dutch Yachting, фен клуб на любителите на яхти,  публикува видео в You Tube, което показва как яхтата на Безос напуска корабостроителницата посред нощ, теглена на буксир и със свалени мачти, насочвайки се по по-дълъг маршрут, за да избегне преминаването под моста и през центъра на Ротертам. Според Boat International, плавателният съд на стойност $ 500 милиона, след завършването си ще бъде най-голямата ветроходна яхта в света – и в историята. 

Ако имаше време да се занимава със светски клюки, Илон Мъск сигурно би се чудил какво би правил човек на такова гигантско возило...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: