Терминаторът се разгневи

Терминаторът се разгневи Снимка: cyclingweekly.com

Арнолд Шварценегер отправи остри думи към световните лидери за политиката им в областта на климата

Преди срещата на върха за климата COP26 бившият губернатор на Калифорния каза пред BBC, че лидерите, които твърдят, че борбата с изменението на климата вреди на икономиката, са „или глупави или лъжци“. Точно обратното, Шварценегер е убеден, че намаляването на въглеродните емисии ще облагодетелства глобалните икономики.

Като политик, докато беше губернатор на Калифорния от 2003 и 2011 г., Шварценегер стана шампион по чистота на въздуха и използване на възобновяема енергия, поставяйки ясни цели и средства за намаляване на изгорелите и парникови газове. След като напусна поста си, той използва славата и влиянието си за насърчаване на политики в тази посока.

Шварценегер заяви, че продължаващият икономически успех на Калифорния и плодотворното създаване на работни места доказват, че намаляването на въглеродния диоксид и прираста в икономиката могат да вървят ръка за ръка. Затова опасенията на политиците от икономически рискове при някои мерки за намаляване на въглеродните емиси, го ядосват.

"Те са лъжци, те са глупави, или не знаят как да го направят, макар че ние го измислихме и го окъществихме – така че, въпросът е да имат топки, да го направят”, аргументира се той.

Арнолд Шварценегер обаче се обяви в подкрепа на към екологичните призиви да променим някои навици от начина си на живот. Бившият шампион по културизъм казва, че през последните няколко години е намалил приема на месо с около три четвърти и твърди, че е спечелил. „Откакто ям повече растителни храни, според моя кардиолог артериите ми са спрели да се стесняват“, каза той и подчерта, че отказвайки се от един модел на хранене е спечелил „допълнителни две години живот". 

Освен това, актьорът е станал запален пешеходец и колоездач, без да се отказва и от любимите си мощни автомобили. Терминаторът вярва, че технологиите предоставя добри решения и посочи своя Hummer - масивен офроуд във военен стил, захранван с батерии. 

Същевременно, Шварценегер изрази особена тревога за замърсяването на въздуха и парниковите газове, идващи от корабоплаването и международната търговия. Запитан дали като републиканец и политик подкрепя глобалния капитализъм, който движи тези сектори, Арнолд Шварценегер отхвърли това предположение. Според него, най-важното и просто нещо, което всеки може да направи, за да намали въглеродните емисии, е да купува местни продукти.

Той планира да присъства на срещата за климата в Глазгоу следващата седмица, но заяви, че не вярва мерките „отгоре надолу”, а предпочита да види технологични промени и решения, идващи от натиска и инициативите на обществото и особено от младежките движения.

Все пак, Шварценегер е оптимист и вярва, че: „Нямаме друга съдба, освен тази, която сами си изградим”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: