Бил Гейтс: „Няма да се спасим от глобалното затопляне, като станем вегетарианци”

Бил Гейтс: „Няма да се спасим от глобалното затопляне, като станем вегетарианци” Снимка: terrestrialusa.com

Основателят на Microsoft заяви миналата седмица в Индия, че е твърде наивно да виждаме в един „беден начин на живот” решение на климатичната криза.

Той развенча популярните мантри на „климатичните” активисти, от типа „Ядем твърде много месо”, „Купуваме твърде много вносни продукти” или „Пътуваме твърде много”. Гейтс от години е в борбата с изменението на климата и смята, че проблемът е твърде голям, за да се реши с промени в поведението на хората.

Според Гейтс, срещу глобалното затопляне и парниковите емисии трябва да се изправим с нови авангардни технологии, с които човечеството все още не разполага, но прототипи има - например енергия от източници като малките модулни реактори за ядрено делене, които разработва компанията му TerraPower, пише news.yahoo.com.

Обратно на неговото мнение, на сайта си ООН пише:  Всеки може да помогне за ограничаване на изменението на климата. От начина, по който пътуваме, до електричеството, което използваме, храната, която ядем и нещата, които купуваме, ние можем да променим нещата“.

Много законодателства търсят финансов стимул за това. Законът на САЩ за намаляване на инфлацията предвижда данъчни кредити в размер на $ 7,5 милиарда за електрически превозни средства и $ 24 милиарда за отопление без изкопаеми горива, а с термопомпи, соларни системи и други „зелени” практики. Целта е да се стимулират достатъчно много хора да променят потреблението си, за да се постигне колективен резултат с реално въздействие. 

От друга страна, доклад от 2017 г. на екологичната организация CDP, която анализира въздействията върху климата, зад 70% от глобалните емисии на парникови газове стоят едва 100 компании, в т.ч. петролните гиганти ExxonMobil, Shell, BP и Chevron. Лесно е да ги обвиним, се казва в доклада, но какво правим с огромното търсене на техните продукти, които за момента нямат адекватни заместители

Истината вероятно е "някъде тем", но все още неосъществените авангардни технологии изглежда натежават като най-мощно радикално средство срещу изменението на климата и ако се доверим на думите на хора като Бил Гейтс, тези технологии ще се появят много скоро

Това обаче не изключва „зелена редакция” на промишлеността и петролния бизнес, нито пък е пречка да направим свой личен екологичен избор, но без да се зомбираме с минималистични лозунги. Не, няма да спасим света, ако не пътуваме и ако не ядем месо, авокадо, палмово масло и пр. и пр. – списъкът може да стане безкраен. А и най-розовите ни представи за намаляване на вредните емисии биха довели само до забавяне на климатичните промени, но не и до генерално решение на климатичната криза.   

Трите стълба на бъдещето ни в една гостоприемна планета, каквато е нашата, изглежда оформят една нова „света троица” - новаторски технологии, за които работят хора като Бил Гейтс, зелена революция в промишлеността, към която призовават екологичните организации и личен начин на живот в хармония с климатичните цели, който ни предлага ООН. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: