Дълголетието зависи не само от начина на живот, но и от наследените гени

Дълголетието зависи не само от начина на живот, но и от наследените гени Снимка: alkoinfo.ee

Дълголетниците могат да се определят по дължината на пръстите, ръкостискането и гъстотата на косата

Изследвания, проведени от специалисти от Харвардското медицинско училище  показват, че олисяването свидетелства за риск от сърдечни заболявания. Вероятността да се окажат в кардиологично отделение при тези, които губят коса, е с 36% по-висок. Разбира се, сърдечните проблеми са основна пречка за дълъг живот.

Освен гъстотата на косата, дължината на пръстите и силата на ръкостискането също говорят за потенциално дълголетие. В едно от изследванията участват 4500 мъже на възраст над 60 години. Резултатът показва, че тези от доброволците, чийто показалец е по-дълъг от безименния пръст,  с една трета по-малко са се сблъсквали с рак на простатата.

Експериментът за тестване на връзката между ръкостискането и дълголетието продължи 25 години. В него участват 6000 души на възраст от 45 до 68 години. В резултат на това учените установяват, че хората със силно ръкостискане по-рядко се разболяват и живеят по-дълго.

Друг интересен факт, който споменава изданието Men's Health, е религиозността. Според статистиката вярващите живеят по-дълго. Това вероятно се дължи на факта, че те се стараят да водят здравословен начин на живот и често се намират в благоприятна, успокояваща среда в общество от съмишленици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: