Защо испанците ядат тлъсто, а не пълнеят

Защо испанците ядат тлъсто, а не пълнеят Снимка: pixabay.com

Първо и най-важно – испанците не преяждат, а се хранят дълго, бавно, с удоволствие, обикновено – със семействата си и в добра компания.

По време на свещената сиеста улиците опустяват, а офиси, банки и всякакви предприятия отвън изглеждат така, сякаш никога не са работили. В зависимост от работодателя, сиестата може да започне в 13 или 14 ч., но не може да продължи по-малко от три часа. (Колко жалка изглежда европейската или американската „обедна почивка” с нейните 20 до 30 минути...) 

Испанският режим е предопределен от климата и задължително включва кратка обедна дрямка, но как се съчетава испанската кухня с климатичните особености?

Като цяло, испнците не се въздържат от тлъсти храни, а испанките най-често готвят по един начин (ако не е паеля) – вземат нещо и хубаво го изпържват в половин литър зехтин. Поднасят го с майонеза с чесън и бял хляб, който се сервира и като ордьовър, също обилно полят със зехтин. Испанската кухня цени морската храна, зеленчуците, лютото. По традиция испанците не вечерят преди 21 часа – т.е, точно обратното на това, което препоръчват най-популярните правила за здравословно хранене.

И въпреки това, испанците много рядко са с наднормено тегло. Патологично слабите испанки са изключение, болшинството са с нормално телосложение, с красива гладка кожа, блестящи коси, и закръглени там, където според природата си трябва. Испанките рядко обсъждат диета, а ако седнат „по женски”, не поръчват нискокалорийното суши или салата с газирана вода, а пържени картофи, хамон и бира, или вино „tinto”.

Most Beautiful Spanish Women
Испанките се приемат такива, каквито са - снимка gudstory.com

В студентските столове често ще видите студентите да се мръщят на броколи, ако няма вездесъщите пържени картофи или поне тортиля – силна смес от запържен лук, картофи и яйца. Впрочем, нито едно заведение за хранене дори не може да си помисли, че няма да предлага тортиля. И все пак испанките са пословично стройни. Защо – можем само да гадаем. Версии за причините разбира се, има.

Първо, испанците ядат здравословни продукти. В магазините почти всичко е прясно местно производство – хляб, месо, риба, скариди, плодове, зеленчуци и пр. Сирене и колбаси испанците често купуват от селски пазари, които редовно се организират през уикендите. Всичко се готви по споменатия начин – обилно запържено в зехтин, но продуктите са свежи, натурални, както е модерно да се казва – „био”.

Второ, испанците навсякъде са много активни физически – в града, на море, в планините. Цяла Барселона кара велосипеди, а във всеки испански парк ще срещнете тичащи по всяко време на денонощието. Фитнес залите изглежда заменят търговските центрове като място за срещи и са пълни с млади хора.

Трето, испанците и испанките се приемат такива, каквито са – „Може да не съм идеална, но кой е”? За испанките привлекателността не изключва приятна закръгленост, а ако ги попитате защо пържат всичко, отговарят – „Че това е зехтин, полезен е”. Единствената диета, която признават е „По-малко ядене, повече секс”. 

И накрая – испанците са с буен темперамент, но приемат живота философски. Напрежението в работата не ги кара да преяждат, защото в Испания просто не се напрягат „по служба” - ако не сте свършили нещо днес, винаги има „маняна”... 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: