Поглед през обектива на времето с хилядолетна камера

Поглед през обектива на времето с хилядолетна камера Снимка: University of Arizona

В САЩ създадоха камера, която прави по една снимка веднъж на хиляда години и това е дълбоко философски проект

На хълма Тумамок в Тусон, щата Аризона, е инсталирана уникална фотокамера, създадена да прави снимки в продължение на хиляда години, съобщават на сайта на University of Arizona.

Разработен от експерименталния философ Джонатан Кийтс - научен сътрудник в колежа за изящни изкуства в Университета на Аризона, този експериментален проект е предназначен за стимулиране на хората да разсъждават за бъдещето и да планират в дългосрочен план.

Камерата Millennium (наречена камерата на хилядолетието), монтирана на стоманен стълб, е снабдена с обикновен отвор в тънък лист от 24-каратово злато, чрез който светлината прониква в меден цилиндър.

През следващите десет века слънчевата светлина, отразена от ландшафта на Тусон, бавно ще обезцветява светлочувствителната повърхност, покрита с много тънки слоеве розова маслена боя, направена от растителен пигмент.

Когато бъдещите хора отворят камерата след 1000 години, те ще видят изключително дълго експонирано изображено на Тусон през всичките му бъдещи итерации (итерация (от латински: iterare, „повтарям“) е термин, обозначаващ, най-общо казано, повторението на даден процес – бел. ред.)

Кийтс и екип от изследователи от Лабораторията на пустинята на хълма Тумамок поставят камерата до пейка, обърната на запад, към квартала Стар Пас.

Пейката приканва да спрете и да помислите за бъдещето, а камерата насърчава пътешествениците да си представят какво може да се случи напред в бъдещето.

На хълма Тумамок туристите се изкачват и слизат ежедневно. Животните ще скитат из пустинята с години. Сагуарос ще расте и умира в продължение на десетилетия, понякога векове. Но фотографската камера ще стои хилядолетие на пост над Тусон, подтиквайки минувачите да спрат и да се замислят какво може да крие бъдещето.

Ако камерата издържи 1000 години, Кийтс очертава това, което можем да предположим, че ще изглежда като крайното изображение, след като пигментът от боята започне да избледнява с точно определена скорост: най-устойчивите черти на ландшафта ще изглеждат най-ярки (въпреки че Земята не е напълно стабилна, така че ще има някакво неизбежно размазване на изображението). От друга страна, най-динамичните части ще бъдат с най-меки очертания на снимката.. Внезапните промени ще доведат до това, което ще изглежда като припокриване на няколко изображения.

"Нека вземем един наистина драматичен случай, при който всички жилища ще изчезнат в бъдеще след примерно 500 години", казва Кийтс. "Това, което ще се случи тогава, е, че планините ще бъдат ясни, ярки, заострени и непрозрачни, а жилищата ще бъдат призрачни и размазани. Всички промени ще бъдат насложени върху едно изображение, което може да бъде реконструирано слой по слой по отношение на интерпретацията на крайното изображение."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: