Брюксел насърчава държавните инвестиции в зелената икономика на ЕС

Брюксел насърчава държавните инвестиции в зелената икономика на ЕС Снимка: https://pixabay.com/

Привърженикът на свободния пазар Германия все повече предпочита държавната помощ за индустрията на ЕС

 Германското правителство реши да субсидира производството на батерии в Швеция

Европейската комисия одобри отпускането на още почти 4 милиарда евро за развитие на чисти технологии. Най-големият от тези проекти се изпълнява от производителя на електрически батерии Northvolt.

Тази шведска компания получи правителствена помощ от Германия в размер на 902 милиона евро за изграждането на завод за производство на батерии за електрически превозни средства в северната част на Германия. Помощта на Германия се състои от директна безвъзмездна помощ от 700 милиона евро и държавно гарантирани заеми от 202 милиона евро.

Европейският комисар по конкуренцията се надява, че подкрепата за този проект ще ускори прехода на ЕС към зелена икономика.

Маргрете Вестагер отбелязва, че без помощта на Германия Northvolt щеше да построи завод извън Европа:

Ако не бяхме направили нищо, тогава, както знаем от вътрешните документи на Northvolt, инвестицията щеше да бъде насочена към САЩ. Но ние позволихме на страна-членка на ЕС да получи помощ със сравним размер, за да може да се инвестира капитал тук.

Германският министър на икономиката нарече помощта за изграждането на завод в Швеция част от стратегия за подкрепа на европейската индустрия.

Робърт Хабек също отбеляза, че това ще намали зависимостта на Съюза от внос на енергия:

Представете си, че ще бъдем напълно зависими от доставките на възобновяема енергия, батерии, полупроводници от производители в Китай или САЩ. Това е заплаха за бъдещето. Следователно инвестициите, за които говорим, са инвестиции в нашата икономическа сигурност.

Заводът, който се изгражда в град Хайде, ще може да произвежда батерии с общ капацитет от 60 GWh годишно. Те могат да оборудват от 800 хиляди до 1 милион електрически превозни средства. Производството на тези батерии ще започне през 2026 г. и ще достигне пълна мощност през 2029 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: