Франция може да отмени церемонията по откриването на Олимпийските игри

Франция може да отмени церемонията по откриването на Олимпийските игри Снимка: hollywoodreporter.com

Главната дирекция за вътрешна сигурност на Франция се опасява от терористичен акт, съобщава радио Europe 1.

След неотдавнашната терористична атака в московската концертна зала Crocus City Hall, нивото на терористична заплаха във Франция е повишено до „много високо“. Според радиото службата за сигурност "иска да избегне, доколкото е възможно, сценария за координирана атака в деня на церемонията по откриването на Олимпийските игри пред камери от цял ​​свят". 

По мнението на неназован източник от разузнаването, Франция трябва "да премине към план Б" - отмяна на церемонията, която по план включва парад по река Сена. Експерти по сигурността смятат, че в този формат церемонията "представлява твърде много рискове”така че сценарият може да не остане такъв, какъвто е. 

По-рано Париж обяви, че парижани и туристи няма да могат да наблюдават свободно церемонията по Сена, а до бреговете ще бъдат допускани само зрители с покани. Това означава, че предвижданите първоначално около 600 000 зрители ще се ограничат до около 300 000.

Вчера министърът на вътрешните работи Жералд Дерманин е обсъждал темата за сигурността по време на олимпиадата с колегите си от отдела за борба с тероризма. Предвид множеството прецеденти, те се опасяват, че тероризмът може да се върне във Франция, както и че терористични „спящи клетки” могат да бъдат активирани дистанционно. 

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август. Освен силите на полицията, за сигурността им ще бъдат привлечени до 20 000 военни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: