Вълната от протести на фермерите достигна до Брюксел

Вълната от протести на фермерите достигна до Брюксел Снимка: Стоп кадър Euronews

Недоволството от "зелената" политика на Европейския съюз нараства

За да изразят възмущението си от екологичната и търговската политика на ЕС, пред сградата на Европейския парламент се събраха фермери, в това число и дошли от съседни страни. На протеста присъстваха евродепутати от крайната десница, съобщава Euronews.

Събитието е в много по-малък мащаб от тези, които се провеждат във Франция или Германия. Но около сто френски, нидерландски и италиански фермери се събраха в сряда пред сградата на Европейския парламент.

Патрик Легра, представител на профсъюза Coordination Rurale:

"Това, което искаме да кажем, е, че във Франция, както и в други европейски страни, решенията няма да бъдат взети от "белите якички", които нямат представа колко трудно е да се произвежда качествена продукция във Франция. И още, както е написано на нашите плакати, ние искаме да спрем вноса, нерегламентирания внос".

Фермерските синдикати са особено възмутени от "зеленото споразумение" и споразумението на ЕС за свободна търговия. Те, според протестиращите, вредят на европейския пазар на селскостопанска продукция и удрят по джоба на фермерите. Вероятно крайната десница се опитва да извлече политическа изгода, за което говори присъствието на някои евродепутати в акцията.

Хорхе Басадре, евродепутат от партия Vox:

"В нашия случай става въпрос за политически убеждения. Ние гласувахме против единната селскостопанска политика. Тя доведе до намаляване на помощта, която нашите фермери заслужават. Мисля, че Европейската народна партия прави това единствено заради партийни интереси, защото те знаят, че в много части на Европа се наблюдава социална мобилизация и се опитват да реагират".

Главната профсъюзна асоциация на фермерите в Европа Copa-Cogeca не участва в манифестацията, тъй като организаторите не са нейни членове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: