Изкуството да живеем в щастливи връзки

Изкуството да живеем в щастливи връзки Снимка: pixabay.com

Разковничето е да даряваме свобода – на себе си и на тези, които обичаме

Лекарите казват, че историята на човечеството е история на борбата с болката. Според философите, историята на човечеството е история на умението ни да общуваме. Мнозина поставят самотата сред болестите на нашето време. И смятат, че начинът да не я преживеем, е да намерим вътрешната си свобода и да уважаваме свободния избор на всекиго.

Най-красиви са връзките, в които се чувстваме и обвързани, и свободни. Но не всичко става така, както сме преднчертали. Колкото и да е силна една връзка, в оковите на обсебването няма да издържи дълго. Затова – бъдете свободни и дарявйте свобода на хората, които обичате, казва cluber.com.ua.

„Насила хубост не става”, казваме ние, българите, но много етноси повтарят на своя език тази мъдрост. И обикновено я използват, когато става дума за човешките взаимоотношения. Не можете да задържите никого насила. Не можете да го спрете да си тръгне и да върви по пътя си. Защото колкото хора по света, толкова и житейски пътища. 

Никого не спирайте, не съдете, не съжалявайте – това е естествения ход на живота. Едни хора си тръгват, поемат по своя път, други ще останат до вас. Нещата се случват, времето ги отдалечава, но трябва да му се доверим и да оставим миналото зад гърба си. Ако искате да живеете с миналото – късмет, и сбогом – животът продължава, примамва с неизвестно и може би прекрасно бъдеще. 

Не пропускайте шанса, който съдбата ви поднася, забравете илюзията, че може да дойде нещо по-добро. Облъснем ли веднаж съдбата, тя няма да се върне отново, няма да повтори предложението, което лекомислено или наивно сме подминали - без значение защо сме го направили, съдбата не идва два пъти с един и същи шанс. Така че, уловете момента

Това е максимата и на британската звезда Марина Сиртис, изиграла бляскаво ролята на командир Диана Трой в знаменитата фантастична сага „Стар трек”. През 80-те и 90-те години на миналия век, тя изгряваше на милиони телевизионни екрани, излъчвайки чар и елегантност с гъвкавата си фигура и дълги коси. 

Star Trek legend Marina Sirtis punched fan at convention after rude jibe  about appearance - Asume Tech
Марина Сиртис, снимки - asumetech.com

Днес на 66 години, Сиртис изглежда все така великолепно - и естествено, журналисти и фенове често ѝ поставят въпроса на какво се дължи младежкия ѝ външен вид, В едно интервю пред .express.co.uk актрисата казва:  „Живея за момента. За нищо не съжалявам, не се поддавам на стрес, не се тревожа предварително за нищо”.

Дори да мислим, че познавама изкуството на живота, нека не се заблуждаваме – всяка възможност е най-малкото двупосочна, а често – многопосочна. Всичко в живота има два полюса – добро и зло, тъмно и светло. И само заедно са цялата истина, разделени се превръщат в полуистини.

Вгледайте се в себе си, в душата си, в мислите и чувствата си и се запитайте – какво казвате на света? Защото това, което излъчвате, е вашата съдба, то ще определи живота ви. Не казвайте често „знам”, но винаги знайте това, за което говорите. Ако нещо ви мъчи, направете изводите си мълчаливо, защото иначе ще ви ударят именно там, където най-много ще ви заболи.

Познанието на вътрешния ви мир ще ви даде свобода. И ще осъзнаете, че тя ще изкове най-здравите ви връзки. Никого не спирайте от пътя му, не го съдете, не съжалявайте за него. Просто помнете, че всеки има своя път.

Една от най-успелите жени на нашето време, британската кралица Елизабет Втора има своя версия на свободната воля - „Никога не се извинявайте, никога не се оправдавайте” – просто не стигайте дотам, защото нищо, направено постфактум, не променя нито решенията, които сте взели, нито последствията им. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: