Брюксел затяга контрола над цифровите гиганти

Брюксел затяга контрола над цифровите гиганти Снимка: https://pixabay.com/

Европейската комисия въведе строги правила за шест големи технологични компании. Брюксел нарече американските Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft и китайския ByteDance "пазачи" на цифровата икономика

За най-големите технологични компании се затягат условията за работа в Европейския съюз. В сряда Брюксел за първи път назова поименно петима американски и един китайски "пазачи на платформата". Те сякаш „стоят пред портите“ на дигиталния свят и изпускат от него основния обем информационни услуги за потребителите. Списъкът е съставен от европейския комисар по вътрешния пазар французинът Тиери Бретон:

„Това е много важен крайъгълен камък по пътя към свободата и иновациите в интернет, тъй като най-влиятелните онлайн компании, ние ги наричаме „пазачи“, сега ще бъдат принудени да играят по нашите правила, нашите европейски правила.“

Шестте пазачи са Alphabet (дъщерно дружество на Google), както и Amazon, Apple, Meta, Microsoft и ByteDance. Освен това 22 онлайн платформи, включително Instagram, WhatsApp Messenger, YouTube, TikTok и Google Search, имат твърде голяма власт, според Европейската комисия.

Ако "пазачът" не се съобрази с новите правила до март следващата година, той може да бъде изправен пред глоба до 10% или дори 20% от глобалния си оборот.

Александър Де Стрел, Център за регулиране в Европа:

„Предизвикателството не е да променят изцяло техния бизнес модел, а да го адаптират. Например, Apple ще трябва да промени това, което технически се нарича "странично натоварване". Този метод например позволява на Spotify да се свърже с потребителя по-лесно и директно. Apple ще бъде принудена да модифицира такъв продукт. Крайната цел е да имаме повече играчи, повече възможности за избор и повече иновации."

Списъкът на "пазачите" е изготвен като част от прилагането на Европейския закон за цифровите услуги, който има за цел да направи по-лесно и по-евтино за по-малките компании да се конкурират на пазара. Експерти обаче очакват някои от изброените гиганти да оспорят новите правила в съда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: