Кога ще летят въздушни таксита над Париж?

Кога ще летят  въздушни таксита над Париж? Снимка: businesstraveller.com

Малките електрически двуместни самолети трябва да започнат да кръжат над френската столица за Олимпийските игри през 2024 г.

Организаторите на проекта говорят за революция на градската мобилност – да се използва небето, а не улиците. Euronews описва  услугата, така, както я представят специалистите в тестовия център в Понтоаз край Париж: ”Първо се регистрирате, за да знаем, че сте правилния човек в правилното време. Ще изчакате около 5 минути в уютна малка чакалня, ще преминете през биометричен портал и вече можете да се качите в летящото такси”.

Според групата Aéroport de Paris, самолетчетата са „четири пъти по-тихи от хеликоптер”. Те ще излитат и кацат от петте ветрипорта на Париж, включително един, разположен на шлеп, плаващ по Сена

Жителите на френската столица все още не са дали зелена светлина на въздушни таксита в небето на Париж. Според замисъла, новата форма на въздушна мобилност ще извършва различни услуги – превоз на хора, колети и спешни медицински пратки, но се обмислят и други приложения.

Въздушните такси ще достави германската група Volocopter. Нейните леки двуместни самолети, захранвани с батерии, в момента изчакват одобрението на Европейската агенция за авиационна безопасност. От компанията казват, че сертифицирането на машините е приоритет и твърдят, че предлагат „нещо разумно, изпълнимо, което наистина ще работи, а не неизпълними обещания".

Ще стане ли Париж първата столица в света с летящи таксита? Хората зад проекта са оптимисти. До откриването на Олимпиадата им остава по-малко от година, за да убедят регулаторните органи и парижани да приемат авангардния градски транспорт по въздуха. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: