Виктор Орбан: „Ние не танцуваме под звуците на Брюксел“

Виктор Орбан: „Ние не танцуваме под звуците на Брюксел“ Снимка: стопкадър видео Euronews

На годишнината от антисъветското въстание в Унгария през 1956 г. премиерът на страната разкритикува Брюксел за натиска, упражняван върху Будапеща

Орбан сравни това с методите на Москва по време на СССР.

„Европейският съюз налага модел на либерална демокрация на унгарците против техните желания“, използвайки същите методи като Москва по време на СССР. Такава критична забележка към ЕС отправи унгарският премиер. Говорейки на събитие, отбелязващо годишнината от антисъветското въстание от 1956 г., Виктор Орбан все пак поясни, че "Брюксел не е Москва. Москва беше истинска трагедия. Брюксел е просто лоша съвременна пародия".

Трябваше да танцуваме под свирката на Москва. Брюксел също се чува, но ние танцуваме както искаме, а ако не искаме, тогава не танцуваме“, добави той.

Унгарският премиер се смята за основен европейски съюзник на руския президент. Унгария се противопостави на въвеждането на антируските санкции, въпреки че в крайна сметка гласува за всеки нов пакет. 

Медиите съобщават, че Будапеща продължава да блокира транша с военна помощ от Европейския съюз за Украйна в размер на 500 милиона евро.

Орбан дори се срещна с Путин при закрити врата на 17 октомври в Пекин, което предизвика възмущение в Брюксел и унгарската общественост.

В понеделник вечерта няколко хиляди демонстранти маршируваха по централния булевард на столицата, за да протестират срещу правителствените реформи и подобрените отношения с Русия.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: