Броят на хората с деменция в света ще се утрои до 2050 г.

Броят на хората с деменция в света ще се утрои до 2050 г. Снимка: https://pixabay.com/

153 милиона души по света могат да развият деменция към 2050 г., тъй като застаряването на населението и лошият начин на живот се отразяват на здравето на хората

Изследване, публикувано тази седмица, посветено на прогнозиране на разпространението на деменцията, която в момента е седмата водеща причина за смърт в света, твърди, че броят на хората, живеещи с това заболяване, може да се утрои в рамките на 30 години.

Анализът в рамките на проучването Global Burden of Disease, което разглежда 195 държави, е установил, че редица рискови фактори изискват спешни действия за предотвратяване на прогнозираното увеличение.

Без приемане на мерки експертите се опасяват, че проблемите с начина на живот, включително високите нива на тютюнопушене, затлъстяване и диабет, както и застаряването и нарастващото население, ще допринесат за значително увеличаване на случаите на деменция в световен мащаб.

Северна Африка и Близкия изток ще отбележат най-голямо увеличение на заболеваемостта във всеки регион до 2050 г., като случаите ще нараснат от 3 милиона на близо 14 милиона, докато в Обединеното кралство ще има най-малко увеличение - от 907 000 на 1,6 милиона.

Трябва да обърнем повече внимание на предотвратяването и управлението на рисковите фактори, преди да доведат до деменция“, казва Ема Никълс, водещ автор на изследването, добавяйки, че за да постигнат „най-голям ефект“, правителствата трябва да намалят въздействието на водещите рискови фактори във всяка страна“.

Дори и скромните  успехи в профилактиката на деменция или забавянето на нейното прогресиране ще донесат големи дивиденти.

Изследователите ясно дадоха да се разбере, че този растеж не е неизбежен и може да бъде намален чрез по-добро образование и здравеопазване, като отбелязаха, че положителните изменени по света вече им позволиха да коригират прогнозната цифра надолу с 6,2 милиона.

Според Световната здравна организация деменцията, която засяга предимно възрастните хора, в момента засяга повече от 55 милиона души по целия свят, с 10 милиона нови случая всяка година.

Заболяването има физическо, психологическо, социално и икономическо въздействие върху пациентите, както и лицата, които се грижат за тях, членовете на семейството и други близки до тях. Към септември 2021 г. това е седмата водеща причина за смърт сред всички заболявания и водеща причина за инвалидност сред възрастните хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: