SpaceX и НАСА успешно изпратиха космонавти на Международната космическа станция, започва ли космическият туризъм?

SpaceX и НАСА успешно изпратиха космонавти на Международната космическа станция, започва ли космическият туризъм?

® Unsplash.com

Капсулата Crew Dragon с двама астронавти от НАСА се сдвои успешно към МКС. Това е първото излитане на космонавти от американска земя от 2011 г. насам.

Изстрелването на ракетата Falcon 9 на компанията SpaceX с капсулата Crew Dragon с екипаж от двама души е част от мисията Demo-2 на НАСА. За първи път държавната космическа агенция работи в такова близко сътрудничество с частна компания. От SpaceX пък за първи път изстрелват екипаж в космоса. Това е сбъдната мечта за създателя ѝ Илoн Мъск, който от години работи и за достигането на Марс

 

Тази неделя в 17:16 ч. българско време капсулата Crew Dragon на компанията SpaceX, пилотирана от двама космонавти на НАСА, Робърт Бенкън и Дъглас Хърли, достигна успешно и се установи на Международната космическа станция (МКС). Събитието се смята за уникално по рода си, тъй като за първи път частна компания изстрелва космонавти в открития космос. Държавната космическа агенция НАСА предприема политика за съвместна работа с частни компании като SpaceX на Илон Мъск, Blue Origin на Джеф Безос и Boeing. Сътрудничеството е в посока на създаването на ракети за многократна упортреба с цел смаляване на разходите за изстрелване и производство на космически апарати като цяло. В дългосрочен план това би направило възможни и частните туристически пътувания в космоса, за което работят от SpaceX. Досега САЩ са използвали основно руска космическа техника като ракети „Роскосмос" и „Съюз", за да изпращат свои космонавти към МКС, съобщават от Techcrunch.

 

Мисията Demo-2 е част от по-голям проект на НАСА, наречен „Артемис“, за изпращане на следващия мъж и първата жена на Луната, а впоследствие и на Марс. Крайният срок на програмата е 2024 г., а бюджетът ѝ е между 4 и 6 млрд. щатски долара отделно от годишната субсидия от 20 млрд., която Конгресът гласува за космическата агенция. Планът за „Артемис“ беше обявен през март миналата година от вицепремиера на САЩ Майк Пенс, съобщават от CNN.

 

Предизвикателството пред НАСА и нейния директор Джим Брайдъстин е най-вече финансово и политическо, според изследователя Лаура Форчик. За да се справи с високите разходи по един такъв проект и да бъде конкурентоспособна на другите страни и техните стремежи към колонизиране на космоса, НАСА няма друг избор освен да си партнира с частния сектор. Допълнително предизвикателство е и фактът, че директор Брайдъстин е бивш конгресмен от Републиканската партия. Нетипично е представител с политическо минало да оглавява държавната космическа агенция, като това не се приема еднозначно от Конгреса.Прочетете още за:
Илон Мъск космос НАСА

  0 
  0