За първи път майка и дъщеря ще летят заедно космоса

За първи път майка и дъщеря ще летят заедно космоса Снимка: caribbeannewsglobal.com

Анастейша Майерс, 18-годишна студентка от университета в Абърдийн, и нейната майка Кийша Шахаф, са на „седмото небе”, след като спечелиха местата си във втория комерсиален полет на Virgin Galactic

Те ще бъдат първите космически туристи от Карибите (Антигуа и Барбуда), които ще излетят от Ню Мексико в четвъртък, съобщават ВВС и карибски медии.

Двете не са планирали космическата екскурзия. Кейша пътувала от Антигуа до Лондон с полет на Virgin Atlantic, за да уреди визата на дъщеря си, когато в рекламна акция на борда ѝ предложили формата за кандидатстване за двама. Тя попълнила и предала талона, след това получила съобщение, че е сред 20-те финалисти, после, че е в топ-5, докато накрая в дома ѝ нахлул екип на Ричард Брансън, за да обяви, че майка и дъщеря са победителите в лотарията.

Анастейша е втора година студентка по философия в Абърдийн и смята, че решението ѝ да учи в Шотландия им е предоставило този шанс. За студентката от Антигуа, полетът ще бъде не само изключително преживяване. „За мен това е начин да пречупя всички бариери, които сами си поставяме или които светът ни поставя. Искам хората да знаят, че няма значение откъде идваш, кой си, какъв си – твоята мечта е твоя мечта и можеш да я осъществиш, независимо от това, което някой друг казва“, вдъхновена е студентката.

Анастейша и Кийша ще пътуват до космоса в компанията на бившия британски олимпиец Джон Гудуин от Нюкасъл, състезател по кану каяк и носител на множество отличия, включително олимпийска титла от Мюнхен, 1972. 

Jon, 80, to be first Olympian in space | UK | News | Express.co.uk
Джон Гудуин, снимка express.co.uk

За него полетът е голямо предизвикателство – той е на 80 години и страда от болестта на Паркинсон, но състоянието му не го спира да стане първият олимпиец - космически турист. След като е диагностициран със заболяването, Гудуин продължава да кара колело и е изкачил връх Килиманджаро. Купил е билета си за космическия полет за $ 250 000 преди 18 години - "изключително добре похарчени пари", казва спортистът и се надява космическото му приключение да вдъхнови и други хора в подобно състояние да не се отказват от „луди идеи”.

Мисията Galactic 02, която стартира в четвъртък, е вторият комерсиален космически полет на компанията на Ричърд Брансън и първият, за който се продават билети, достигнали цени от $ 450 000. Galactic 02 вероятно ще следва опита на Galactic 01, полетът, който се осъществи през юни и се издигна на 85 км надморска височина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: