Мъск уволнява хигиенисти от Twitter без обезщетение, докато набира космически туристи

Мъск уволнява хигиенисти от Twitter без обезщетение, докато набира космически туристи Снимка: vandal.elespanol.com

Един от уволнените казва пред BBC, че според екипа на Илон Мъск, занапред работата им ще се върши от роботи.

Това накара сенаторът от Калифорния Скот Винер да каже, че милиардерът третира бившия персонал „като боклук“. Градският прокурор на Сан Франциско, Дейвид Чиу, също каза, че разследва дали Мъск е нарушил закона. „Той има дълга история в пренебрегването на трудовото законодателство, така че няма да съм изненадан, ако това се е случило. Съчувствам на уволнените работници. Ще проучим това допълнително“, казва прокурорът пред BBC. 

Синдикалистката Олга Миранда съобщи, че в знак на протест са организирали стачка  и веднага са били съкратени – според нея, заради синдикалната им активност. 

Чистач в Twitter с 10 години  стаж е на мнение, че средата винаги е била приятелска, но всичко се е променило с идването на Илон Мъск през октомври. „Хората работеха без притеснения. Сега сме уплашени“, казва той пред BBC,  споменавайки, че след като Мъск е придобил компанията, наетата частна охрана е наблюдавала почистването на офисите. Сред уволнените е и диабетичка с 5-годишен стаж като чистачка в Twitter.

„В краткосрочен план бих искал да видя Илон Мъск да се отнася към портиерите си като към човешки същества и да ги върне на работа – не просто да ги изхвърли точно преди Коледа“, казва сенотор Скот Винер.

Но г-н Мъск в момента „разработва” други хора – определено такива, които могат да плащат. Японски милиардер съобщи, че е подбрал спътниците си, чиито билети за частния полет на SpaceX до Луната ще плати.

Екипът на Юсаку Маезава, снимка - dearmoon.earth

Екипът, който Юсаку Маезава подбра сред кандидатите, включва американския диджей Стив Аоки и южнокорейската YouТubе звезда Тим Дод, известен като „Ежедневния астронавт”, с 1,4 милиона последователи. В екипа са още K-pop рапър от Южна Корея, танцьор и хореограф от Чехия, двама фотографи – от Великобритания и от Ирландия, режисьор от САЩ и актьор от Индия. Има и две „резерви” – олимпийска сноубордистка и японска танцьорка.

Юсаку Маезава, който е натрупал богатството си от онлайн търговия с модната марка дрехи Zozo, вече е „изпечен” астронавт. Миналата година летя с руска ракета до Международната космическа станция, където остана 12 дни. Намеренията си да обиколи в орбита Луната японският милиардер обяви през 2018 г. и обеща да спонсорира разходите за още осем космически туристи. Сумата, която г-н Маезава ще плати за това, не е разкрита, но дори Илон Мъск я определи като „много пари“.

Полетът, планиран за следващата година, може да бъде първото лунно пътуване с екипаж от 1972 г. насам. Корабът Starship, част от космическия авиопарк на компанията SpaceX на Илон Мъск, ще кръжи около Луната, приближавайки се на 200 километра от повърхността ѝ. Пътуването ще продължи осем дни от старта до завръщането.

Въпреки това американските регулатори все още не са дали разрешение за ракетата, с която екипажът трябва да пътува. Корабът дори още не е одобрен за орбитално пътуване около Земята и в последните 18 месеца е „паркиран” в Тексас, след тестовото му изстрелване през май 2021 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: