Стартират ежемесечни космически полети за туристи, обявиха от Virgin Galactic

Стартират ежемесечни космически полети за туристи, обявиха от Virgin Galactic Снимка: engadget.com

Компанията на сър Ричард Брансън е определила първия си полет Galactic 01 за периода 27 – 30 юни

След съобщението акциите на Virgin Galactic скочиха с повече от 40%, съобщи ВВС. Galactic 01 ще бъде научноизследователска мисия с участието на трима италиански учени от Италианските военновъздушни сили и Националния изследователски съвет на Италия, които ще проведат микрогравитационни изследвания.

Virgin Galactic съобщи, че вторият ѝ космически полет „с билети” ще последва в началото на август, след което компанията планира „търговските” ѝ полети да станат ежемесечни. Това е ключов крайъгълен камък за 19-годишната исторя на Virgin Galactic, след като компанята успя да преодолее поредица от инциденти и технически предизвикателства.

Миналия месец ракетният самолет на Virgin Galactic, наричен Unity 23, се върна в експлоатация след пауза за усъвършенстване от почти две години. Превозното средство с двама пилоти и четирима пътници се изкачи над пустинята Ню Мексико в САЩ до границата на космоса. 

От Virgin Galactic обявиха това пътеществие за последен тестов полет на Unity, преди стартирането на дългоочакваната търговска услуга на компанията. Вече са разпродадени над 800 билета на цена от $ 450 000. Космическите туристи ще се изкачат на 80 км над земята, за да надникнат в космоса и да преживеят няколко минути безтегловност.

През май другата космическа компаня на сър Ричард Брансън - Virgin Orbit, прекрати дейността си, няколко месеца след провал на нейна мисия, която трябваше да бъде ключов момент в космическите изследвания на Обединеното кралство. Virgin Orbit беше създадена с идеята да изстрелва сателити. След неуспеха на мисията ѝ, компанията вече разпродаде някои от притежанията си, включително своя преустроен реактивен самолет Cosmic Girl и по-голямата част от централата си в Калифорния.

През май Сър Ричард Брансън каза пред BBC, че е загубил около $ 1,9 милиарда по време на пандемията, която блокира дейността на авиокомпанията му и почивния му бизнес. „Имаше време, когато си мислех, че ще загубим всичко“, каза Брансън пред ВВС. Все пак той остана в клуба на милиардерите със състоянието си от около $ 3 милиарда, според последния списък на богатите на Sunday Times.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: