Защо Балчик забрани 5G мрежата

Защо Балчик забрани 5G мрежата

Конкретният повод е подписка на 183 жители на града.

Община Балчик стана първата в България, забранила изграждането на 5G мрежа, съобщава „Сега". На свое заседание общинският съвет е наложил мораториум върху изграждането на съоръжения за поддръжка на мрежата. В решението, прието на 30.09. т.г., се казва, че „на основание на ЗМСМА се налага забрана за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронните съобщителни клетъчни мрежи от пето поколение и съоръжения към същите". Засега забраната е за една година.

Поводът е подписка на 183 жители на града, които не искат мрежата заради опасения за човешкото здраве. Те настояват да бъдат направени изследвания за въздействието на мрежата, преди тя да бъде въведена. Според Марин Попов от „Местна гражданска инициатива за забрана изграждането на антени за 5G излъчване на територията на община Балчик“ събирането на подписи продължава и към момента те са над 200. Подписката срещу мрежата на сайта  peticiq.com пък е събрала почти 450 подписа.

„Трябва да има държавно становище по въпроса и да се обясни какви са ползите от 5G мрежата за населението и икономиката, защото хората са объркани и не знаят на кого да вярват. Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории. Смятаме обаче, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опити за подобни изследвания", коментира Попов за pronewsdobrich.bg.

Общинският съветник Владимир Лафазански заявява за местната медия, че е гласувал „за“ забраната, защото е направил собствено проучване сред документи на ЕС и в доклад на Европейската агенция по околна среда пише, че трябва да се подхожда с предпазливост към 5G. 
„Смятам, че като цяло българската държава толерира изгаряне на боклуци, поголовна сеч, унищожаване на водоеми. Така че ако някой реши да спести едни милиони, като на своя воля увеличи излъчването, което е в регламента, без това да подлежи на никакъв контрол (защото всички контролни органи в България са зависими), той ще изложи на опасност реално природата и здравето на хората“, коментира Лафазански.

Според общинския съветник приетият мораториум няма императивен характер и може да бъде отменен, ако постъпят данни, че процесът не крие опасности. Той е просто предпазна мярка за защита на гражданския интерес.

Липсата на информация за новата технология започва да се превръща в сериозен проблем за внедряването ѝ. Кметът на Русе Пенчо Милков и този на Сандански Атанас Стоянов преди месеци са отправили официално запитване до мобилните оператори за наличието на клетъчни мрежи от пето поколение. Отговорът е отрицателен засега, но дори общинските съветници в Балчик са наясно, че новите технологии са неизбежни. 

Зам.-председателят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) също се бе обявил за анализи на безопасността на мрежата, а евродепутатът Иво Христов (БСП) организира цяла дискусия в Европейския парламент по темата, припомнят от „Сега". Темата остава отворена в очакване на исканите изследвания и на липсващата информационна кампания за новите мрежи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: