Колко ще струва 5G мрежата на Европа?

Колко ще струва 5G мрежата на Европа?

Европа изостава с разполагането на мрежата в сравнение със САЩ и Азия, отбелязва докладът


Според ново проучване на консултантската компания Boston Consulting Group, публикувано от европейската група за телекомуникации ETNO, ако Европейският съюз иска да разгърне 5G мрежата си, трябва да инвестира около 300 милиарда евро. 

В доклада се посочва още, че 5G може да добави 113 млрд. евро годишно към европейския БВП и да създаде 2,4 млн. работни места до 2025 г., но също така в изследването се подчертава, че Европа изостава с разполагането на мрежата в сравнение със САЩ и Азия. Според изследванията на BCG, през следващото десетилетие внедряването на 5G технологията ще допринесе между 1,4 и 1,7 трилиона долара за БВП на САЩ и ще създаде 3,8 милиона до 4,6 милиона работни места. 

Свръхбързите 5G мрежи дават големи обещания по отношение на стимулиране на икономиките и различните индустрии, включително здравеопазване, производство и внедряване на автономни автомобили. 

Според изследването, за да се възползва от пълните възможности на мрежата, на ЕС ще са необходими 150 милиарда евро, а още 150 милиарда евро ще трябва да се инвестират за надграждане на фиксираната инфраструктура.  

През 2020 г. няколко държави членки на ЕС отложиха търговете си за 5G честотния спектър поради пандемията, което доведе до забавяне на внедряването през една година. В доклада консултантската компания предлага промени в правилата, за да се позволи на телекомуникационните компании и мрежовите оператори да споделят инфраструктура и инвестиции, като съвместни предприятия за споделяне на честотите в 5G спектъра. 

„Една такава стъпка е прилагането на нови модели на собственост, включващи доброволно споделяне на инфраструктура, което може да позволи по-бързо въвеждане на технологията, както и намаляване на цялостното въздействие върху околната среда и увеличен трансфер на знания между партньорите“, се казва в доклада. 

Докладът също така отбелязва, че телекомуникационните оператори трябва да могат да остойностят трафика на данни, пренасян през техните мрежи, като се стремят да достигнат технологични гиганти като Google и Facebook.  

Волфганг Бок, управляващ директор в Boston Consulting Group, подчерта, че пандемията от COVID-19 е демонстрирала доколко хората разчитат на телекомуникационната инфраструктура. „Бъдещите ивестиции трябва да отразяват това", заяви той, като добави: „Трябва да научим и приложим на практика този урок, за да гарантираме, че Европа прави необходимите инвестиции, за да може да остане конкурентоспособна.“ 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: