Измамници предлагат защита от 5G мрежите

Измамници предлагат защита от 5G мрежите Снимка: thelocal.ch

Подозренията, че новото равнище в мобилните комуникации е вредно за хората не е приоритет на нашите географски ширини

Наред със спонтанните и не толкова спонтанни протести срещу 5G мрежите, на много места по света, оказва се, че някои търговци добре печелят от настроенията срещу тях. 

Нидерландският орган за ядрена безопасност и радиационна защита (ANVS) издаде предупреждение, че десет продукта, рекламирани като защита от влиянието на 5G технологията, включително маски за сън, гривни и колиета, всъщност са източници на вредно йонизиращо лъчение и призова хората да не ги използват, съобщава indy100.com.

Под претекста, че ограничават излъчването от 5G мобилните мрежи и защитават хората, радиоактивните аксесоари се радваха на добър пазар в Нидерландия.

„Не ги носете повече, приберете ги на обезопасено място и изчакайте инструкциите, за да ги върнете на търговците, от които сте ги купили“, казват в изявлението си от ANVS. Същевременно продавачите на въпросните аксесоари са информирани, че продажбата им е забранена и трябва незабавно да се преустанови, а клиентите, които вече за ги закупили следва да бъдат известени, за да могат да ги върнат и евентуално да си получат парите обратно. 

5G е обект на много теории на конспирацията. Някои хора дори твърдят, че мрежата разпространява коронавируса. Теорията е обсъждана даже в телевизиите и доста затрудни и най-опитните телевизионни водещи. Въпреки това според Световната здравна организация (СЗО), няма доказателства, че 5G мрежите са вредни за здравето. 

Известието на ANVS събуди вълна от ирония в социалните мрежи. Хората определено не съжаляват тези, които са се доверили на измамните „защитни” продукти и смятат, че случаят е перфектна ирония.

„Когато лекарството е по-опасно от болестта...”, пише един потребител в Туитър. 

Друг препоръчва радикално решение: „Значи, колиета „Анти-5G“, носени от „теоретиците на конспирацията“, се оказаха радиоактивни... Е, ами гръмнете се!”

„Глупакът лесно се разделя с парите си”, коментира лаконично трети.

Междувременно „анти-5G огърлиците” не са единствената измама. Разследване на BBC News установи, че USB ключ за £ 339, за който се твърди, че блокира „магнито-електрическа мъгла“, причинена уж от 5G мрежите, не е нищо повече от обикновено USB устройство за £ 5 с подновен етикет от 2020 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: