Създателят на интернет разказа за нова глобална мрежа

Създателят на интернет разказа за нова глобална мрежа Снимка: ferra.ru

Тя би трябвало да защити личните данни

Сър Тимъти Бърнърс-Лий, създателят на URI, URL, HTTP, HTML и World Wide Web, разказа за своя проект Solid network. Новата мрежа ще трябва да коригира недостатъците на съвременния интернет, съобщава интернет порталът ferra.ru.

Факт е, че в продължение на десетилетия интернет се превърна не само в място за свободно разпространение на информация, но и в платформа за манипулиране и продажба на лични данни. Новият проект Solid трябва да направи интернет по-добър и надежден. Това ще бъде децентрализирана мрежа, която се състои от специални хранилища на лична информация PODS (Personal Online data Stores).

При идентификация на потребителите сайтът ще изпраща заявки до PODS и ще получава от него само данни, които действително са необходими. Такъв подход трябва да даде на потребителите по-голям контрол върху личните данни. 

Според идеята всеки човек може да избере точно каква информация, за какъв период от време и на кой сайт да я предостави. Освен това на всички нива на Solid ще работят защитни механизми, които да спасят данните от злоупотреби.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: