Лекар-диетолог опроверга най-популярните митове за отслабването

Лекар-диетолог опроверга най-популярните митове за отслабването Снимка: https://www.pikist.com

Руският лекар-диетолог Анастасия Черних от град Перм разсея най-популярните митове, свързани с отслабването, в интервю, дадено за местен сайт.


Черних смята, че ползата от гладуването в борбата срещу наднорменото тегло е една от главните заблуди. Пълното отказване от храна е терапевтична стратегия за понижаване на теглото, обаче тя не е подходяща за всички хора и в началния етап на отслабването дори може да навреди.

 

„Когато гладуваме, ние допълнително забавяме метаболизма си, тъй като, когато организмът е в стрес, той преминава в режим на запасяване с енергия и загубата на тегло става са сметка на мускулна маса и вода, но не и на мазнини. Следователно след гладуването всички свалени килограми ще се върнат много бързо и дори може да се увеличат", казва Черних.

 

Обратно на общоприетото схващане за вредата от късния прием на храна, специалистката разрешава да се яде след 18,00 часа. Главното обаче е вечерята да се състои от лесно усвоими белтъчини, например риба. По време на диета се разрешават сладки продукти в умерено количество, например парче черен шоколад или един зефир. „Най-добре е сладкишите да се консумират през първата половина от деня", уточнява експертът по хранене.

 

Обезмаслените продукти, независимо от широко разпространеното мнение, че са по-ниско калорични, не способстват отслабването, тъй като в състава им често влизат нишесте и захар. Черних припомня, че захар се съдържа и в хляба и съветва купувачите да проверяват състава на продуктите в магазина.

 

Друг мит е, че картофите и тестените изделия вредят на фигурата. Диетологът смята, че тези ястия няма да попречат на отслабването, ако се консумират на малки порции. „Главното е към тях да има гарнитура от зеленчуци", добавя тя.

 

Според специалистката по хранене няма абсолютно вредни и абсолютно полезни продукти. Храната трябва да бъде подбирана в зависимост от здравословното състояние и да бъде балансирана.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: