9 качества, присъщи на добрия работодател

9 качества, присъщи на добрия работодател Снимка: https://pixabay.com/

Комуникативността и отдадеността на успеха на компанията са само две от качествата, с които се отличава добрият работодател.

Знаете, че типът на компанията, за която работите, може да повлияе на цялостното ви удовлетворение от работата. Дори ако наистина се наслаждавате на това, което правите, вашият работодател може да окаже негативно влияние върху вълнението, което изпитвате в неделя вечер, когато на следващия ден ще трябва да се върнете на работа.
 

Ако искате да сте щастливи и пълноценни в работата, тогава вашият работодател трябва да има следните черти. Ако не ги притежава, то съвсем нормално е да започнете да търсите такъв, който може да се похвали с тях.

1. Комуникативност

Независимо дали работите за голяма или малка компания, вашият работодател винаги трябва да ви държи в течение с целите на компанията. Неизвестността по отношение на това колко добре се развива бизнесът може да бъде обезкуражаваща.

2. Гъвкавост

Способността на работодателя да бъде гъвкав не означава, че просто проявява разбиране, когато някой от служителите му се обади в последния момент, че е болен или трябва да си тръгне по-рано, за да вземе детето от училище. Днес, в резултат на технологиите, това означава и предоставяне на възможност за работа от дома, когато е необходимо.

3. Отдаденост

Ако вашият работодател не е отдаден на това да тласка компанията към успех, тогава защо и вие трябва да бъдете?

4. Да гледа на служителите си като на партньори

Може да звучи като клише, но трябва да се отбележи важността на това работодателят да гледа на компанията като на единен екип, който работи заедно, за да постигне обща цел. Хубаво е да знаете, че не сте възприемани като просто още един зъб на колелото. Така че, ако някога се наложи да търсите друга работа, обърнете внимание как вашият потенциален работодател описва динамиката на офиса и как бихте могли да се впишете.

5. Разбира значението на баланса между работата и живота

Колкото и да сте ангажирани с компанията, това не означава, че трябва да се очаква да прекарвате всеки буден момент от деня в работа. Да, може да има случаи, когато трябва да пожертвате съботата, за да завършите списъка си със задачи или да работите до по-късно, но добрият работодател би се съгласил, че преработването би донесло на служителите му стрес и неудовлетвореност, а оттам и ниска продуктивност.

6. Перспективност

Работодателите не само трябва да са в тон с начина, по който се развива бизнесът в момента, но и трябва да съставят добре организиран и постижим план за бъдещето.

7. Отворен е за нови идеи и обратна връзка

Не е тайна, че служителите искат да бъдат изслушани. Вашето мнение трябва да има значение. Да имаш работодател, който те насърчава да споделяш позицията си, вместо всеки път да я пренебрегва, е от особено значение. Ако вашият работодател не е отворен за нови идеи, възможностите на компанията да остане конкурентоспособна и да достигне пълния си потенциал могат да бъдат изложени на риск.

8. Забелязва постиженията на служителите

Ако никога не сте получавали признание за постиженията си или не са ви посъветвали как да подобрите недостатъците си, стимулът ви да работите усилено ще изчезне. Търсите работодател, който ще прегледа работата ви, ще ви даде обратна връзка и ще оцени вашата упорита работа подобаващо.

9. Насърчава положителната работна среда

Атмосферата, в която работите, може да ви накара да искате да напуснете или да наемете приятелите си. Не забравяйте, че прекарвате повече време с хората на работното ви място, отколкото с всеки друг, така че отрицателна или враждебна работна среда ще ви накара да се чувствате тревожни и отчуждени. Кой има нужда от това?

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: