Работа в Европа: Къде има най-много свободни работни места и за какви позиции

Работа в Европа: Къде има най-много свободни работни места и за какви позиции Снимка: vsoftconsulting.com

След пандемията, пазарът на труда в Европа се възстановява – или поне показва признаци на възстановяване, но търсенето все още не е удовлетворено

Статистическите данни за второто тримесечие показват намаляване на свободните позиции на пазара на труда с 2.8%, и повишаване на трудовата заетост с 0.1%, което означава,че 75.4% от хората между 20 и 64 години имат работа,  пише Еuronews. Тази ситуация обаче отстъпва по мащаби пред пълзящата нагоре тенденция на трайно увеличаване на незаетите работни места в ЕС, заострящо дисбаланса между търсене и предлагане. 

Потвърждава го и последният доклад на Европейската комисия, като причините най-често са липсата на квалифицирани кадри, създаването на нови работни места и необходимостта да се заменят пенсионерите с нови работници. Според доклада, този недостиг вероятно ще се увеличи, заради очакваното намаляване на населението в трудоспособна възраст от 265 милиона през 2022 г. до 258 милиона до 2030 г.

Във връзка с тази ситуация, някои страни въвеждат нова имиграционна полититка. През август Германия прие закон, улесняващ граждани извън ЕС да работят в страната, а правителството на Дания одобри тригодишна виза за чуждестранни студенти след дипломирането им, ако биха желали да останат на работа. От друга страна обаче, около 27,5 милиона души в ЕС са или безработни, или на непълно работно време

Сред държавите-членки на ЕС, с най-много незаети работни места е Нидерландия – 4.7% от общия брой трудови позиции, следвана от Белгия (4.6%), Австрия (4.4%), Германия (4.1%) и Чехия (3.7%). Десятката попълват Швеция, Словени, Дания, Кипър и Латвия. Най-малко свободни работни места регистрират Словакия (1%), Полша и Испания с по 0.9% и накрая - Румъния и България, с едва 0.8% незаети трудови позиции. Тези ниски цифри обаче не означават, че няма безработица, а по-скоро, че не се създават нови работни места. 

Най-много се търсят софтуерни разработчици, търговски асистенти (продавачи), системни анализатори и работници от различните специалности в строителството и селското стопанство. Следват обработчиците на товари, инженерните професии, работниците в производството и счетоводните кадри. 

Най-малко свободни работни места се предлагат в сферата на науката и изследванията, администрацията, рекламата и маркетинга. Същевременно, неизменни остават изискванията за опит и основно владеене на местния европейски език или поне английски.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: