Най-популярните професии преди 300 години

Най-популярните професии преди 300 години Снимка: theflorenceinsider.com

Във века на просвещението и началото на индустриалната революция работната сила е изглеждала много по-различно, с ключови и до днес професии, докато други отдавна са забравени

През 18-ти век аптекарите отдавна са важни и популярни с уменията си на лечители, билкари и майстори в забъркването на лекарства, тинктури и еликсири – както по лекарско предписание, така и на основата на техния опит и бизнес нюх, разказва thevintagenews.com. Най-старата работеща европейска аптека, създадена от фамилията Медичи във Флоренция през 1533 г. притежава една от най-големите колекции рецепти за лекарства, но пази и обширния си щанд с най-фини парфюми. В традиционната си форма професията аптекар отдавна не е същата, заменена от високообразовани съвременни фармацевти.

Незаменими и изключително популярни през 18-ти век са шивачите, често ангажирани с целия трудоемък процес по създаването на облеклото – от производството на влакна и тъкането на платове, през доставката им от цял свят, до моделирането и изработката на дрехи. В Европа уважаваните шивашки професионални гилдии са били не само трудно достъпни, но и профилирани в производството на конкретни облекла за висшите среди. Американските им колеги са заложили на оборота и дрехи за всички – от робите, до обществения елит. 

Днес в гигантското производство на готови облекла професията на шивачите се е разслоила в множество подизпълнителски функции, започвайки от технологията и конструираненито на дрехите, до конвейрите с милиони шевни машини и шивашки работници, изпълняващи по един елемент от създаването на дрехата. Някогашният престиж на професията се е запазил може би само във висшата мода – дори и най-великите модни дизайнери признават, че дължат част от успеха си на своите майстори шивачи.

През 18-ти век да си собственик на кафене е друго популярно и престижно занятие. Едно от най-старите кафенета в Европа отваря врати на 20 декември 1720 г. във Венеция и посреща посетители до днес. Освен, че поднасят ароматната гореща напитка силно горчива според модата по онова време, кафенетата стават и центрове за социални, интелектуални и политически дебати. Тази демократична характеристика обаче не включва жените, които обикновено не били допускани в мъжкия свят на кафенетата– за разлика от смесената им публика днес. 

Venice: Italy's oldest coffee house celebrates 300 years
Най-старото италианско кафене, снимка - wantedinmilan.com

Дискриминацията по полов признак обаче дълго време се е „примирявала” с една много популярна женска професия през 18-ти век – търговията с домашно приготвено пиво. В домашното пивоварство жените откриват възможност да се прославят с уменията си, но и да имат приходи. С развитието на пивоварната индустрия обаче, домакините-пивоварки постепенно са стигматизирани като неморални, нечисти и дори като вещици. Постепенно са въведени и някои строги закони, които изтласкват напълно жените от бизнеса и в крайна сметка пивоварството и днес е професия, доминирана от мъжете

През 18 век професията на печатарите е твърде влиятелна. Всичко, отпечатано на хартия се търси като топъл хляб - от вестници и брошури до книги и правни документи. Печатарската индустрия бързо се разраства, въпреки тежкия, напрегнат и отговорен труд: текстовете се набират с метални букви и думи, за да се направи клише, което се омастилява и при силен натиск текстът се отпечатва върху хартиения лист в необходимия брой екземпляри – например, ежедневната преса! Печатарството остава повече или по-малко същото чак до навлизането на компютърния печат, който практически остави професията само в музейни бутикови печатници.

През последните три века перукерството се е променило, но не е изчезнало. През 18-ти век перуката не е само моден аксесоар, но и символ на социален статус, богатство и престиж, така че перуки са търсели най-вече висшите кръгове на обществото. С такава клиентела перукерите забогатяват и стават много търсени, но този период отминава заради „обратната” страна на перуката като символ на класово неравенство. Днес като почит към традициите в правото, перуките все още присъстват в англоезичните съдилища, но голямото им поле е киното и шоу бизнеса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: