Човешкият мозък не се нуждае от инструкции

Човешкият мозък не се нуждае от инструкции Снимка: nexter.org

Изследвания сочат, че меню с повече зеленчуци може да намали риска от деменция

Независимо дали сме будни или спим, командният център на нашето тяло - мозъкът - работи непрекъснато, контролирайки всичко, което се случва в организма. Човешкият мозък не се нуждае от инструкции. Той знае точно какво да прави. Без него са невъзможни всички телесни функции, което означава, че трябва да го пазим и да му помагаме.

Невродегенеративните състояния на мозъка са един от негативите на нашето време, които засега не се лекуват. Има основателни предположения, че регионалните модели в начина на живот са сериозна причина за мащаба на заболеваемост. Въз основа на това са определени някои фактори, които могат да намалят риска и храненето е едно от най-важните условия за това. 

В борбата с пораженията в мозъка, на преден план отново излиза здравословният характер на  Средиземноморската диета, застъпваща много зеленчуци, плодове, ядки, варива и някои тестени продукти, за сметка на месото, което присъства под формата на риба и морски продукти (до три пъти седмично), пилешко (до два пъти) и червено месо (веднъж седмично и дори по-рядко). На тази база се провеждат редица изследвания, за да се установят най-важните хранителни продукти с благотворно влияние върху общото здраве и мозъчните функции. 

Според американско проучване, провеждано в продължение на пет години, ежедневната консумация на листни зеленчуци може да „подмлади” мозъка с около 10 години. Затова марулята, спанакът и зелето са първите важни съставки в менюто в помощ на мозъка. Изследванията продължават, за да се установи механизма, по който зеленчуците се отразяват благотворно на мозъчната дейност. 

3,213 Mind Diet Photos - Free & Royalty-Free Stock Photos from Dreamstime
Снимка - dreamstime.com

На базата на установеното досега, е изградена и т. нар. Диета MIND (ум, съзнание, мисъл). Менюто ѝ също държи на ежедневната порция зелени листни зеленчуци, като не препоръчва мазни храни и червено месо и предвижда ограничена употреба на млечни продукти. 

Основни съставки на MIND-менюто, които могат да намалят рисковете за мозъчната функция и да поддържат мозъка здрав, са: 

  • Зеленчуци - всеки ден, приоритетно листни, но също и червени като домати и моркови.
  • Плодове - два пъти седмично, като първенецът в групата са боровинките.
  • Ядки - почти всеки ден по малка шепа. Шампионите тук са бадеми и орехи.
  • Зехтин - всеки ден.
  • Пълнозърнести храни - три дни в седмицата или ежедневно пълнозърнест хляб.
  • Риба - поне веднъж седмично.
  • Варива – фасул, леща, ориз - три дни в седмицата.
  • Птиче месо - два пъти седмично.

Добрата новина е, че към тези полезни продукти напоследък успешно се присъединява черният шоколад, най-добре със 70% съдържание на какао. 

Този тип хранене ще бъде още по-ефективно, ако се съчетае с ежедневна физическа дейност и редовни упражнения за ума – напр. четене, слушане на музика, информираност за световни събития и новини. Някои програми препоръчват клубове за танци, дори компютърни игри за възрастни. 

Враговете на здравия мозък са и врагове на цялостното ни здраве – пушене, алкохол, наркотици, затлъстяване. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: