Новите професии, които изкуственият интелект създава в Европа

Новите професии, които изкуственият интелект създава в Европа Снимка: onlinedegrees.sandiego.edu

В светлината на току що одобрения и първи в света Закон за изкуствения интелект (ИИ) на ЕС, се дискутира много какви работни места ще отнеме технологията, но малко се говори за новите професии, които ще дойдат с промяната на технологичния пейзаж

Според агенции за подбор на персонал и независими проучвания, в Европа вече се търсят следните професии, информира Euronews: 

Инженерите по изкуствен интелект разработват, програмират и обучават ИИ-алгоритми, така че „да функционират като човешки мозък” според определение на Microsoft. Професионалистите, които се интересуват от тази работна позиция, трябва да имат опит в разработката на софтуер, програмирането, науката за данни и инженерството на данни. В Швейцария повечето кандидати декларират поне три години опит, в Италия - средно около 19 месеца.

Инженерите по комуникацията с ИИ, наричани също „бързи инженери” или „ИИ-преводачи” трябва да гарантират, че потребителите ще комуникират добре и лесно с ИИ. Те ще прецизират командите, задавани на инструментите с ИИ, за да се уверят, че потребителят ще получи възможно най-точните отговори. Друга задача на „бързите инженери” е да разработват подходящи приложения на ИИ за бизнеса, т.е., да действат и като IT-експерти, и като бизнес анализатори. 

Анализаторите на киберсигурността при работа с ИИ ще се включат в една от най-бързо развиващите се професии в Европа – особено в Германия, Италия, Швеция и Нидерландия. Те ще въвеждат стандартите за сигурност, ще идентифицират и оценяват рисковите фактори, ще разкриват уязвимите ситуации в компаниите, ще предлагат защита срещу кибератаки. Практически професията не е нова, но хората с опит в работата с ИИ ще имат предимство. 

Европейската комисия вече наема ИИ-технологични специалисти или консултанти в Люксембург и Белгия. В описанието на длъжността, публикувано от новосформирания Европейски офис за ИИ, се казва, че тези специалисти ще налагат и контролират „новите правила за моделите с ИИ с общо предназначение“ и ще разработват „най-съвременни практически кодекси“ за използването на ИИ. ИИ-консултантите ще работят и върху инструменти, методи и показатели за оценка на обхвата на общите модели на ИИ и възможните рискове при употребата им. За тази позиция Европейската комисия търси по-специално изследователи, компютърни учени, софтуерни инженери и инженери по данни с известен опит в областта на ИИ.

Специалистите по етика в работата с ИИ ще гарантират, че ИИ ще се използва справедливо и балансирано при наемането на служители или при оценката на вече наетите. Етичните експерти ще оценяват пристрастията, които могат да възникнат при използването на изкуствен интелект в тези процеси. Позицията е подобна на тази, на експертите по защита на данни или на човешките права. Тези служители могат да бъдат както вътрешни в дадена компания, така и независими, с работно място в контролни и регулаторни структури.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: