Предизвикателствата пред Биг фарма

Предизвикателствата пред Биг фарма Снимка: cidrap.umn.edu

По това време миналата година всички погледи бяха насочени към биофармацевтичните компании, с очакването техните ваксини да ни спасят от още опустошения, несигурност и задълбочаваща се икономическа криза.

Но ето ни отново на същото място, пише swissinfo.ch, цитирайки New York Times от миналата седмица: Хаосът е глобалният отговор на варианта Omicron“.

Някои хора сочат с пръст богатите страни, че са се презапасили с ваксини, други обвиняват фармацевтичните компании, че не споделят формулите за тяхното производство, а трети обвиняват антиваксърите и правителствените ограничения.

За мнозина обаче по-тревожното е потайността, задкулисните сделки с производителите на ваксини. Обясняват ги с маркетингова политика и фирмена тайна, но дори един повърхостен борсов анализ ще покаже, че резултатите от клиничните изпитания се оповестяват с едното око в цената на акциите. Това кара мнозина да гледат с недоверие и на призивите за "бустерна доза" ваксини.

Вирусът SARS CoV 2 без съмнение е объркващ, но дълбоките подозрения, че фармацевтичните компании се борят за позиция на пазара, за инвеститори или за добра репутация, не помагат в борбата с него. 

При цялото объркване, недоразумения и недоверие навсякъде, човек не може да не се замисли какво би станало, ако имаше повече прозрачност

Ами ако правителствата разкрият картите си, а биофармацевтичните компании споделят колко ваксини са продали, на каква цена и при какви условия? Това би ли изградило доверие? Щеше ли да помогне за по-широко разпространение на ваксините, щеше ли да ни направи по-неуязвими към мутациите на вируса? 

Идеята печели поддръжници. Миналата седмица Камарата на представителите на Швейцария – страна с мощна фармацевтична промишленост - гласува в подкрепа на публичността при сделките за ваксини с фармацевтичните компании. 

Въпреки че предложението тепърва ще се обсъжда в Сената, швейцарската асоциация на фармацевтичната индустрия реагира незабавно с аргумента, че това би застрашило репутацията на Швейцария като надежден партньор. Един политик, който гласува „против”, дори нарече идеята „необикновено глупава“.

Остава да видим дали примерът на Швейцария ще се мултиплицира като вирус и в други страни и кое от двете срамни решения ще избере фармацевтичната индустрия – да се обяви против, или да изчака в „нисък старт” съответното местно законодателство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: