Осъдиха известна фармацевтична компания за производство на канцерогенен хербицид

Осъдиха известна фармацевтична компания за производство на канцерогенен хербицид

Bayer AG ще трябва да заплати $2,25 млрд. за канцерогенния хербицид Roundup

Фармацевтичнатакорпорация Bayer AG ще изплати 175 милиона долара на 83-годишния Ърни Каранчи - фермер, който обвини компанията, че произвежда канцерогенния хербицид Roundup за премахване на плевели. Според ищеца 20-годишната употреба на хербицида е провокирала у него развитието на неходжкинов лимфом.

За това съобщава Reuters.

Производителят беше осъден да плати такава сума от съдебни заседатели в Пенсилвания. Процесът се проточва от есента на 2023 г.

На фона на тези новини акциите на Bayer паднаха с 5,7%. Като цяло, от момента на закупуване на активите от компанията Monsanto, едно от американските подразделения на корпорацията Bayer AG през 2018 г., акциите са загубили 70% от стойността си.

Общо по време на съдебните спорове компанията ще трябва да плати 2 милиарда долара съдебна глоба и още 250 милиона долара различни разходи, включително обезщетение за фермера. В същото време генералният директор на Bayer Бил Андерсън се надява на положителен изход от делото за компанията: според него, Bayer AG е спечелила 10 от последните 16 съдебни дела.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: