Хитово лекарство против затлъстяване влиза във Франция заедно с милиардна инвестиция

Хитово лекарство против затлъстяване влиза във Франция заедно с милиардна инвестиция Снимка: pole-emploi.org

Датският фармацевтичен гигант Novo Nordisk очаква одобрението на медикамента си Wegovy за продажба във Франция и инвестира $ 2.1 милиарда в разширяването на френската си производствена база

Значителната инвестиция ще удвои капацитета на фармацевтичния производствен и научен център на Novo Nordisk в Шартр, на около 90 км от Париж. До 2028 г. разрастването ще създаде 500 работни места, съобщава Euronews. 

Сделката е част от плановете на Еманюел Макрон да привлече международни инвестиции и да укрепи френската икономическа мощ. Сделката с Novo Nordisk е „най-значимата инвестиция” в здравния сектор по време на управлението му и трета от подобен мащаб във Франция напоследък, след € 6.7 милиарда азиатски инвестиции в производството на батерии и € 500 милиона вложения на друг фармацевтичен гигант - американския Pfizer. 

Освен икономическите съображения, инвестицията на Novo Nordisk обещава да задоволи френския вътрешен пазар, след неотдавнашния дефицит на лекарства като основни антибиотици и болкоуспокояващи. 

Novo Nordisk е сред компаниите с най-висока стойност в Европа, с пазарна капитализация от $ 460 милиарда и производствени бази в Дания, Франция, Алжир, Бразилия, Китай, Япония, САЩ и Русия. Датският ръководен екип на фармацевтичната фабрика в Калуга заклейми нахлуването на Русия в Украйна, но не спря работа. За 2022 г. Novo Nordisk - Русия обяви повишение на приходите и същевременно замрази инвестициите си дори в сферата на научните изследвания. 

Освен във Франция, Novo Nordisk ще разшири и местното си произведство в Дания, където за целта ще инвестира $ 6.1 милиарда

Wegovy, сензационното лекарство на Novo Nordisk против затлъстяване стимулира секрецията на инсулин и безотказно блокира апетита. Медикаментът се продава в САЩ, Дания, Норвегия и Германия и очаква одобрение за продажба в много други страни. Предвид глобалната епидемия от затлъстяване и настоящата динамика на търсене, Goldman Sachs прогнозират, че до 2030 г. продажбите на Wegovy може да генерират до $ 100 милиарда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: