Нов бейби бум в Исландия

Нов бейби бум в Исландия Снимка: pixnio.com

Очаква се раждаемостта в Исландия тази година да надхвърли предишния рекорд от 5 000 бебета

Исландия, намираща се в далечния север на Европа, се готви за нов бейби бум: текущите проучвания показват, че 2021 година ще счупи всички рекорди за раждаемост, включително и рекорда от 2017 г.,  когато необичайно голям брой деца се родиха на острова след изключителните резултати от Европейското първенство по футбол. Сегашният пик е свързан по-скоро с локдауните поради ковида, но не само.

Суна Кристин Симонардотир, асистент в Исландския университет, обяснява:

"Трябва да се отбележи, например и новия закон за отпуск по майчинство. Според закона този отпуск е увеличен от 9 месеца на 12."

Исландия не за първи път се сблъсква с бейби бум. След банковото фиаско през 2010 г. и свързаната с това загуба на работни места, в страната е регистрирано сензационно нарастване на раждаемостта и тези бебета се наричат шеговито "деца на финансовата криза". Нещо подобно се случва и този път.

"Първоначално планирахме да си купим къща, после да се оженим и след това да имаме деца, но поради COVID-19 не можахме да организираме сватба нито миналата година, нито тази. Затова решихме просто да махнем с ръка на всичко и да си родим дете", казва младата майка Лилия Солей Хауксдотир.

Подобни истории разказват и други новоизлюпени родители. Те просто осъществяват желанието си да имат деца, а периодът съвпада с локдауните.

Очаква се раждаемостта в Исландия тази година да надхвърли предишния рекорд от 5 000 бебета.

* Исландия е островна държава в северната част на Атлантическия океан. Намира се между Гренландия и Шотландия и е на северозапад от Фарьорските острови. Населението и наброява 364 134 човека.

Исландия е страна с пазарна икономика, с относително ниски данъци в сравнение с другите страни членки на ОИСР. Тя поддържа т. нар. Скандинавска социална система, която предоставя универсално здравеопазване и висше образование за своите граждани. Исландия се нарежда високо в икономическата, политическата и социалната стабилност и равенство. През 2013 година тя бе класирана като 13-а най-развита страна в света от Индекс на човешкото развитие на ООН. Исландия работи почти изцяло на възобновяема енергия. 

Във връзка със световната финансова криза (2007 – 2008), цялата банкова система се проваля през октомври 2008 година, коетодовежда до тежка депресия и значителни политически вълнения. Много банкери са осъдени на затвор. Страната фактически се оказва на границата на банкрутирането. По-късно икономиката значително се възстановява, в голяма степен благодарение на скока в туризма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: