Изтеглиха от европейския пазар опасна бебешка количка, продавана онлайн

Изтеглиха от европейския пазар опасна бебешка количка, продавана онлайн Снимка: pikist.com

Как да избегнем рисковете при покупка?

Бебешка количка, която не отговаря на европейските изисквания за безопасност и е предлагана с невярна информация относно възрастовата група, за която е предназначена, е изтеглена от пазара на Общността. Произведена е в Гърция, но е продавана и онлайн. 

За това информира в най-новия си бюлетин системата за бързо известяване за доказано опасни стоки в Европейския съюз Safety Gate, посочват от онлайн платформата „Ние, потребителите“. 

Количката е на бранда BebeStars, а моделът е Tropical Yellow 181-172. Продуктът не съответства на изискванията на Директивата за обща безопасност на продуктите, нито на европейския стандарт EN 1888-1. Освен това, не е подходяща за деца под 6 месеца, въпреки че е рекламирана като такава. При поставяне на по-малко дете в нея, то може да се изхлузи от нея и да падне, което да доведе до наранявания. 

До изтеглянето на артикула от пазара се е стигнало след изпратена по Safety Gate нотификация от Малта. 

От „Ние, потребителите“ предоставят съвети към родителите при покупка на детски колички. 

- Проверете за маркировки с информация за марката на продукта, наименованието на търговеца и номера на стандарта EN 1888-1. 

- Не трябва да има достъпни за детето открити части, които да го порежат. 

- Разгледайте за отвори, през които малчуганът може да падне. 

- Рискове крият и малки частици,, като дрънкалки и други игрови елементи, които могат да се отделят от корпуса, да бъдат погълнати от детето и това да доведе до задавяне или задушаване. 

- Уверете се, че седалката и бебешкият кош са надеждно закрепени за конструкцията, коланите са ефективни, а количката – стабилна. 

- Имайте предвид, че при високите и тесни модели с три колела или малки въртящи се колела има по-голяма вероятност за преобръщане на количката. 

Препоръки при употреба

- Никога не оставяйте детето без надзор! Преди употреба се уверете, че всички заключващи механизми и устройствата за закрепване на корпуса  на количката и седалката са задействани. 

- Наблюдавайте детето и не допускайте пръстите му да попадат между части, които се движат заедно и в близост. 

- Освобождаването на заключващ механизъм при препятствие или удар би могло да доведе до преобръщане на количката. 

- Използвайте колан веднага щом вашето дете започне да сяда без чужда помощ. 

Закупихте опасна детска количка?

Върнете я на продавача, поискайте парите си обратно и информирайте контролните органи за предприемане на действия по забраната на рисковия продукт и изтеглянето му от пазара и потребителите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: