Ще има ли нов бейби бум в света

Ще има ли нов бейби бум в света Снимка: ferra.ru

Изглежда, че трябва да се примирим с новата реалност

По време на пандемията в САЩ имаше спад в раждаемостта. Сега показателите започнаха да растат, поради което много хора заговориха за нов бейби бум. Изследователите обаче побързаха да охладят преждевременната им радост, съобщава Business Insider.

По данни на Bank of America Research през последните шест седмици 11% от американците са се опитали да имат бебе през следващата година. Между юни 2020 г. и юни 2021 г. броят на ражданията се е увеличил с 3,3%, а продажбите на тестове за бременност са нараснали.

Но от 2019 до 2020 г. раждаемостта в САЩ е паднала с 4%. Това е най-значимият спад за почти 50 години. Въпреки положителните изявления на някои експерти, демографът Дженифър Сюба (Jennifer D. Sciubba) смята, че не си струва да очакваме нов бейби бум. Тя отбелязва, че даденият ефект върху увеличаването на раждаемостта се дължи единствено на факта, че заради пандемията хората са отложили момента, в който да имат дете.

Демографът обяснява, че спадът в раждаемостта не е просто последица от пандемията. Това е продължение на десетгодишна тенденция. Жените сега не се стремят да имат деца в такива количества, както преди. И това е глобална тенденция.

Сюба сравнява сегашната активност в САЩ с естествените пикове и спадове в други страни, като например Русия, където раждаемостта е една от най-ниските в света. Тя припомня, че хората и преди са се позовавали на подобни бумове в страната като доказателство за бейби бум, който обаче така и не се е случил.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: