Нидерландия и Исландия отново затегнаха условията за влизане на туристи

Нидерландия и Исландия отново затегнаха условията за влизане на туристи Снимка: pixabay

Новите правила за влизане в Исландия вече са в сила, а в Нидерландия те ще действат от 8 август

Правила за влизане в Нидерландия от 8 август:

Според решението на  правителството от вчера, от 8 август за пътуване, дори от безопасни страни извън Европейския съюз, ще трябва да покажете сертификат за пълна ваксинация, завършена не по-рано от 14 дни преди пътуването, или сертификат за отрицателен резултат от теста за коронавирус, пише avianews.com.

Нидерландия признава сертификати за ваксинация със следните препарати:

  Pfizer/BioNTech (Comirnaty);
   AstraZeneca EU (Vaxzevria);
   Johnson & Johnson ((COVID-19 Vaccine) Janssen);
   Moderna (Spikevax);
   AstraZeneca-SK Bio (Vaxzevria);
   Serum Institute of India (Covishield);
   Sinopharm BIBP;
   Sinovac.

В случай с PCR тест не трябва да са изминали повече от 48 часа от момента на подаване на пробата за анализ до момента на заминаване. Властите определят срок на годност от 24 часа за бързия тест за антиген. Деца под 12-годишна възраст са освободени от тестове.

Правила за влизане в Исландия от 26 юли:

В Исландия от полунощ на 26 юли влязоха в сила нови правила за преминаване на границата, които задължават всички пристигащи в страната, без изключение, да предоставят отрицателен резултат от теста за коронавирус.

Изискването се отнася и за хората, ваксинирани срещу коронавирус, и за тези, които са се разболели по-рано, и се отнася както за жителите на Исландия, така и за чуждестранните граждани - с изключение на децата, родени през 2005 г. и по-късно.

Има доказателства, че дори напълно ваксинирани хора могат да се заразят с COVID-19 и да заразят други. Главният епидемиолог смята, че ако настоящите правила не трябва да бъдат променени, това ще увеличи риска от по-нататъшно разпространение на вируса и ще доведе до ограничения върху събирания в страната", отбелязва исландското външно министерство в прессъобщение, обясняващо решението на правителството.

PCR или бърз тест трябва да се направи не по-рано от 72 часа преди пристигането.

Неваксинираните хора, в допълнение към теста преди пристигането си, трябва да го направят отново след 5 дни и дотогава да останат в самоизолация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: