Всички жени в Исландия стачкуват, премиерът - също

Всички жени в Исландия стачкуват, премиерът - също Снимка: news.yahoo.com

Министър-председателят Катрин Якобсдотир и стачкуващите исландки обявиха днес „Kvennafrí“ - почивен ден

Стачката е в знак на протест срещу разликата в заплащането на жените и мъжете, както и срещу насилието, основано на полов признак. Днешният Kvennafrí изключва и всякаква домакинска работа.

„Няма да работя този ден, като очаквам и всички жени да го направят, включително тези в кабинета“, обяви Якобсдотир пред местните медии преди протеста.

Особено засегнати са сфери, в които исландските жени са мнозинството от работещите, като здравеопазване и образование. В тази връзка премиерът Якобсдотир припомни, че нейното правителство проучва как се оценяват професиите, в които доминират жените, в сравнение със сферите, традиционно доминирани от мъже.

Според Синдиката на исландските учители, жените съставляват по-голямата част от учителите на всяко ниво на образователната система, включително 94% от учителите в детските градини. Около 80% от работещите в Националната университетска болница на Исландия, най-голямата в страната, също са жени.

Световният икономически форум (WEF) класира Исландия 14 поредни години на първо място в света по равни условия за двата пола,  с общ резултат от 91,2%, т.е., най-добро, но не пълно равенство.

Тази стачка е първият целодневен протест на исландските жени от 1975 г. насам, когато стачкува около 90% от женската работна сила в Исландия. Стачката подчерта значението на жените за икономиката и накара парламента на страната през следващата година да приеме закон за равно заплащане на мъже и жени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: