Най-малко 15% корпоративен данък за големия бизнес, реши Срещата на G20

Най-малко 15% корпоративен данък за големия бизнес, реши Срещата на G20 Снимка: bayl.eu

Лидерите на 20-те големи световни икономики одобриха глобално споразумение за данъчните задължения на мега-компаниите.

Причина за отдавна очакваното решение е практиката мултинационлните компании да пренасочват печалбите си през юрисдикции с ниски данъци. Спорзумението беше прието единодушно през първия ден от срещата на G20 в Рим. Китайският лидер Си Дзинпин и Владимир Путин избраха да участват чрез видеовръзка. Очаква се данъчното споразумение, което беше предложено от САЩ, да бъде официално прието днес и според Reuters до 2023 г. ще влезе в сила.

Covid и изменението на климата също са в дневния ред. Римският уикенд на G20 е непосредствено преди дългоочакваната среща на върха COP26, която започва в понеделник в Глазгоу, с единствена тема – справянето с климатичните промени. Лидерите от G20 се надяват тяхното единомислие да даде тон на COP26, така че различията да се загърбят и усилият да се насочат към грижата за планетата и смекчаването на климатичните промени.

В този дух говори и италианският министър-председател Марио Драги, който откри срещата в Рим с послание за обединение. Пред световните лидери Драги заяви: "Самостоятелните действия просто не са опция. Трябва да направим всичко възможно, за да преодолеем различията си".

Пред ВВС британският премиер Борис Джонсън определи изменението на климата като „най-голямата заплаха за човечеството, риск за цивилизацията, която всъщност се връща назад“. Джонсън призна, че нито срещата на G20, нито COP26 могат да спрат глобалното затопляне, но ако се предприемат правилните мерки, е възможно повишването на температурите да се ограничи. 

Междувременно, в Лондон вече се събраха световни младежки климатични движения, начело с Грета Тунберг, за да изразят недоволството си от бездействието на правителствата. Групата потегли за Глазгоу с влак.

Според агенция Reuters, в днивния ред днес се очертава декларация на лидерите от G20, с която страните им ще се ангажират да работят за ограничаване на повишаването на температурите с до 1,5°C. Очаква се документът да "изисква смислени и ефективни действия от всички страни".

Проектодекларацията отбелязва и необходимостта най-богатите страни да изпълнят обещанието си от 2009 г. – до 2025 г. да инвестират $100 милиарда годишно от публични и частни източници, за нуждите на развиващите се страни и адекватното им включване в процесите за справяне с климатичните промени. 

Извън срещата на G20 лидерите на САЩ, Германия, Франция и Обединеното кралство обсъдиха ядрената дейност на Иран. Преговорите с Техеран, които бяха в застой от месеци, трябва да започнат отново през ноември.

Снимка - fanpage.it

Същевременно, хиляди италианци и специално дошли групи от чужбина протестираха по улиците на Рим срещу срещата на G20, обвинявайки световните лидери, че намеренията им реално остават само на хартия. В тежко блокираната италианска столица, с пет „червени” зони за достъп, се състоя и друга многохилядна демонстрация срещу задължителните „зелени” паспорти. И двете протестни акции, обявени съответно в 14:30 и 15:00 ч. не са разрешени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: